Grillad lax med japansk touch

Låt det japanska köket sätta prägel på den grillade laxen. Färsk ingefära och teriyakisås ger den rätta smaken.

Grillad över glöd, gas eller i panna - lax med japanska tillbehör väcker nyfikenhet.

Grillad över glöd, gas eller i panna - lax med japanska tillbehör väcker nyfikenhet.

Foto: Dan Strandqvist

Livsstil & fritid2018-05-12 08:30
Grillad över glöd, gas eller i panna - lax med japanska tillbehör väcker nyfikenhet.
Grillad över glöd, gas eller i panna - lax med japanska tillbehör väcker nyfikenhet.

För 4 personer, 20 minuter

600 g laxfilé utan skinn

2 dl teriyakisås

2 msk färskriven ingefära

Till servering:

250 g tunna risnudlar

1 msk rapsolja

200 g färska champinjoner

smör till stekning

salt och peppar

blandad sallad

citron

Gör så här:

1. Dela laxen i portionsbitar. Skala och riv färsk ingefära fint. Blanda ingefäran med teriyakisås. Spara hälften till servering och den andra halvan lägger du laxbitarna i.

2. Koka upp vatten och en matsked rapsolja i kastrull. Lägg ned risnudlarna och sjud dem kraftigt ett par minuter. Sila av vattnet och lägg nudlarna i kallt vatten. Se till att de inte klumpar ihop sig. Skiva svampen och stek den lätt i smör. Salta och peppra. Ta upp svampen och snabbstek nudlarna i samma panna. Tillsätt svampen efter någon minut och blanda med nudlarna.

3. Grilla laxen 3–5 minuter per sida. Den ska vara lätt rosa i mitten. Lägg upp nudlarna på tallrikar och placera laxen ovanpå. Pensla gärna fisken med marinad (inte den som fisken låg i) och servera med blandad sallad och citron.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!