Grillad lax med färsk gräslökspotatis och örtstuvade rotfrukter

Ta fram grillen även i veckan. Det blir överraskande gott och med enkla tillbehör förvandlas en vanlig vardagsmiddag till något minnesvärt.

Låt inte grillat bli en helgsysselsättning. Vardagsmat från grillen är bara så rätt i början av säsongen.

Låt inte grillat bli en helgsysselsättning. Vardagsmat från grillen är bara så rätt i början av säsongen.

Foto: Dan Strandqvist

Livsstil & fritid2018-06-05 06:15
Låt inte grillat bli en helgsysselsättning. Vardagsmat från grillen är bara så rätt i början av säsongen.
Låt inte grillat bli en helgsysselsättning. Vardagsmat från grillen är bara så rätt i början av säsongen.

För 4 personer, 30 minuter

600 g benfri laxfilé

1 msk rapsolja

1 påse rotfrukter i bitar (ca 500 g)

1 msk smör

2 dl vatten

1 dl grädde

2 kvistar färsk timjan

salt och vitpeppar

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

flingsalt

Att äta till:

kall, kokt färskpotatis

1 msk hackad gräslök

smör och rapsolja

citron

Gör så här:

1. Fräs ett påse frysta rotfruktsbitar med smör i en kastrull. Tillsätt vatten och grädde. Koka upp och red med majsstärkelse löst i vatten till stuvning. Krydda med hackad timjan och sjud sakta i 5 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar.

2. Skär upp laxen i portionsbitar. Vänd dem i rapsolja och låt rinna av innan de grillas cirka 3 minuter per sida. Avsluta med en nypa flingsalt.

3. Dela den kokta färskpotatisen i halvor och stek i lika delar smör och rapsolja. Krydda med salt, peppar och finhackad gräslök.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!