Grillad fisk med kyld laxsås

Om vädret tillåter smakar det bra med grillad fisk så här i början av sommaren. Grilla ute och äta inne kan vara en bra början på grillsäsongen. Den kylda såsen med kallrökt lax är perfekt till.

Foto: TT

Livsstil & fritid2018-06-01 07:10

För 4 personer, 45 minuter

600 g gös- eller torskfilé

1 msk olivolja

1 citron

1 knippa dill

svartpeppar

flingsalt

Till laxsåsen:

2 dl crème fraiche

4 msk majonnäs

1 tsk vitvinsvinäger

200 g kallrökt lax

nymald vitpeppar

Att äta till:

blandad sallad

kokt potatis

citron och dill

Gör så här:

1. Se till att fisken är benfri innan den delas i portionsbitar. Lägg bitarna i en skål och ringla över olivolja, saften från en citron samt "bankad" dill. Det senare är färsk dill som slås sönder med mortelstöt så att dillsmaken verkligen framträder. Ta ett par tag med svartpepparkvarnen och blanda varsamt. Låt stå en halvtimme.

2. Strimla den kallrökta laxen. Blanda crème fraiche, majonnäs och vinäger. Rör ner laxen och smaka av med vitpeppar. Ställ såsen kallt.

3. Grilla fisken över fin glöd, cirka 2-3 minuter per sida. Övergrilla inte. Lägg upp fisken på tallrikar och strö över flingsalt. Servera den kylda laxsåsen till. Kokt potatis, blandad sallad, citron och dill är goda tillbehör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!