För 4 personer, 45 minuter
600 g gös- eller torskfilé
1 msk olivolja
1 citron
1 knippa dill
svartpeppar
flingsalt
Till laxsåsen:
2 dl crème fraiche
4 msk majonnäs
1 tsk vitvinsvinäger
200 g kallrökt lax
nymald vitpeppar
Att äta till:
blandad sallad
kokt potatis
citron och dill
Gör så här:
1. Se till att fisken är benfri innan den delas i portionsbitar. Lägg bitarna i en skål och ringla över olivolja, saften från en citron samt "bankad" dill. Det senare är färsk dill som slås sönder med mortelstöt så att dillsmaken verkligen framträder. Ta ett par tag med svartpepparkvarnen och blanda varsamt. Låt stå en halvtimme.
2. Strimla den kallrökta laxen. Blanda crème fraiche, majonnäs och vinäger. Rör ner laxen och smaka av med vitpeppar. Ställ såsen kallt.
3. Grilla fisken över fin glöd, cirka 2-3 minuter per sida. Övergrilla inte. Lägg upp fisken på tallrikar och strö över flingsalt. Servera den kylda laxsåsen till. Kokt potatis, blandad sallad, citron och dill är goda tillbehör.