Gös med hummersås

Kokt gös med hummersås låter som ett besvärligt projekt. Men håller man tillgodo med koncentrerad hummerfond kan alla koka sin egen skaldjurssås.

Kokt gösfilé med hummersås låter mer komplicerat än det behöver vara.

Kokt gösfilé med hummersås låter mer komplicerat än det behöver vara.

Foto: Dan Strandqvist

Livsstil & fritid2018-10-20 08:29
Kokt gösfilé med hummersås låter mer komplicerat än det behöver vara.
Kokt gösfilé med hummersås låter mer komplicerat än det behöver vara.

För 4 personer, 25 minuter

700 g gösfilé

1/2 fiskbuljongtärning

1 tsk salt

Till såsen:

1 gul lök

1 morot

1 msk tomatpuré

1 msk smör

1 msk konc. hummerfond

1/2 fiskbuljongtärning

2 dl grädde

2 dl vatten

1 msk vitvinsvinäger

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

salt och vitpeppar

Att äta till:

kokt potatis

broccoli

citron

Gör så här:

1. Rulla ihop fiskfiléerna med det som varit skinnsidan inåt. Lägg rullarna tätt i en kastrull och slå på vatten så det precis täcker. Smula över en halv fiskbuljongtärning och en nypa salt. Sjud 3 minuter under lock och låt den dra lika länge i vätskan utan värme.

2. Fräs hackad lök, morot och tomatpuré med smör i kastrull. Tillsätt hummerfond, en halv fiskbuljongtärning, grädde, vatten och vitvinsvinäger. Koka upp och red med majsstärkelse löst i vatten. Sjud 5 minuter. Sila, salta och peppra.

3. Lägg upp fisken och slå silad sås över. Servera med kokt potatis, varm grönsaker och citron.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!