På grund av regler från din plattformsleverantör kan du tyvärr inte utföra prenumerationsärenden i appen.
Gör mer av äggen i påsk
Att måla ägg och koka ägg tillhör påsken. Men det finns mycket mer att göra med äggen. Norran har scannat nätet efter intressanta recept på äggrätter inför påsken. Här har David Ekström listat tio recept att prova om du inte känner att du är sugen på att bara koka eller måla.
Ingredienser
6 ägg1/2 citron1 dl crème fraichesalt och svartpepparca 80 g röd rom2 små rödlökardillsalladSå här gör duDetta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.Lägg äggen i kokande vatten och koka dem 11 minuter. Spola äggen kalla. Skala och dela äggen i halvor. Gröp försiktigt ur äggulan. Skär bort lite av ändarna så att ägghalvorna kan stå.Riv skalet av citronen och pressa ur 1/2 tsk citronsaft (för 4 port). Vispa upp crème fraiche tillsammans med citronskal och citronsaft. Smaksätt med salt och peppar. Vänd ner romen och smula i äggulorna. Lägg i en spritspåse. Ställ i kylskåp. Går bra att göra tidigt samma dag.Skala och skiva löken tunt. Lägg lökringarna i isvatten ca 10 minuter.Spritsa citron- och romcrèmen i hålet där äggulan varit. Garnera med rödlöksringar och dill. Ställ ägghalvorna på ett fat med sallad.Recept: ICA2. ÄggwrapIngredienser
Omelett:2 svenska ägg1 msk skurna örter, till exempel dill och körvelSalt och pepparSmör eller olja att steka iFyllning:50 g getost2 msk tjock yoghurt1 msk rostade pinjenötter1/2 msk torkade tranbär1/2 avokadoSalladSå här gör duVispa ihop äggen lätt och krydda med örter, salt och peppar. Hetta upp lite smör i en stekpanna och stek en tunn omelett. Vänd den när den börjar stelna och stek ytterligare en minut. Lägg på tallrik att kallna. Mosa getosten med yoghurt. Blanda ner nötter och tranbär och smaka av med lite salt och peppar. Fyll omeletten med oströra, avokado och sallad.Recept: Katja Palmdahl, matkreatör och krögare3. Pocherat ägg på surdegsbaguette samt persiljemajonnäsIngredienser
4 ägg1 l vatten1 msk ättika1 tsk salt4 skivor surdegsbaguette8 skivor parmaskinkaRomansalladMajonnäs2 dl rapsolja1 dl persilja2 äggulor1 vitlöksklyfta1 tsk senapSå här gör duLägg upp parmaskinkan på smörpapper och "torka" dem i ugnen på 150 grader tills de är krispiga. Grilla brödet med olivolja i grillpanna alternativt i ugnen. Koka upp vatten i en låg kastrull, tillsätt salt och ättika. Knäck äggen i en kopp och låt dem sedan glida i vattnet. Sjud sakta i 3-4 minuter.Lyft upp äggen med en hålslev och lägg dem på papper så de rinner av. Mixa persiljan med vitlök och oljan så den blir grön. Blanda äggulorna med senap och häll droppvis i oljan under kraftig vispning. Smaksätt med salt och peppar. Arrangera efter bilden.Recept: Krister Dahl, Executive Chef på Gothia Towers4. Ägg BenedictIngredienser
1 msk ättikssprit1 l vatten4 st äggHollandaisesås200 g smör4 st äggulor3 msk vatten1-2 msk pressad citronSalt, peppar och cayennepepparTill servering4 skivor vitt formbröd4 skivor rökt skinkakrasseSå här gör duPocherade äggKoka upp rikligt med vatten och ättiksprit i en kastrull. Låt det sedan sjuda. Knäck äggen ett i taget, först i en skål och häll sedan försiktigt ned äggen i det sjudande vattnet och låt sjuda i tre minuter. Plocka upp äggen med hålslev och doppa i kallt vatten. Lägg dem på en tallrik och putsa bort ojämnheter.HollandaisesåsSmält smöret i kastrull och låt det svalna en stund. Blanda äggulor och vatten i en kastrull som du ställer i ett vattenbad. Sjud tills såsen har tjocknat något. Vispa under hela tiden. Tag kastrullen från värmen och häll i det smälta smöret. Droppvis i början och sedan i en fin stråle. Ta inte med bottensatsen. Smaka av med citron, salt, peppar och en aning cayennepeppar.Vid serveringSkär bort kanterna på brödskivorna och smörstek dem.Lägg en brödskiva på en tallrik. Fortsätt med rökt skinka, lägg på ett ägg och toppa med hollandaisesås. Klipp över lite krasse.Recept: Sveriges mästerkock5. Tamago i ugn – japansk omelettIngredienser
Ägg 6,0 styckMirin 0,5 mskSoja (japansk) 0,5 mskVatten 4,0 mskFiskfond (konc) 1,0 tskStrösocker 1,0 mskMatolja till stekningTillbehör:Ugnsform med 5 cm kantSå här gör duTillagning (1 tim )Sätt ugnen på 150°C.Vispa samman ägg och övriga ingredienser med en gaffel till jämn smet.Smörj in en ugnsfast form med matolja.Häll i äggsmeten.(Formen bör ha en 5 cm hög kant och vara lagom stor så att smeten fyller upp till kanten. Mät ut med vatten hur mycket din form rymmer och anpassa receptet därefter).Grädda mitt i ugnen cirka 45 minuter tills all äggsmet "stannat" (stelnat). Känn efter med en sticka, som därvid skall vara torr.Ta ut ur ugnen och stjälp upp ur formen.Skär massan till önskad form.Serveras varm eller kall. Passar på sushitallriken, lite som en efterrätt, eller som pålägg på nigiri.Recept: Spisa.nu6. BananomelettBananomelett är toppen att äta efter träningen, med massor av proteiner och snabba kolhydrater. En lättlagad omelett med fruktig och god smak. Antal personer: 2Ingredienser
1 banan3 ägg250 g cottage cheese1 krm salt1 msk honung1 msk smör1 dl blåbärSå här gör duMosa bananen i en bunke. Tillsätt ägg, hälften av cottage cheese, salt och honung. Vispa ihop lätt. Stek omeletterna på medelvärme i smör ca 3 min. De ska vara lite krämiga i mitten. Servera med blåbär och cottage cheese.Recept: arla.se7. Frittata med kantarellerSmörstekta kantareller passar fint i denna lättlagade frittata. Underbart god som den är, eller bjud den till skinka eller korv. Antal personer: 4Ingredienser
6 ägg1 liter, ca 250 g kantareller1 st purjolökSmör1 dl vispgrädde1 msk konc kantarellfond1⁄2 tsk salt1 krm svartpeppar2 dl riven ostSå här gör duDela svampen i bitar och skär purjolöken i skivor. Fräs svampen i smör i en stor ugnssäker stekpanna. Rör ner purjolöken och häll på grädde, fond, salt och peppar. Låt koka ihop utan lock 2-3 min. Häll det i en bunke och låt svalna. Vispa ner äggen i svampröran. Sätt ugnen på grill 250°. Stek frittatan i smör i stekpannan ca 5 min tills den börjar stelna. Strö över osten och gratinera i ugnen tills den får färg.Recept: arla.se8. DjävulsäggDjävulsägg, eller devilled eggs som de också kallas, är det vackra och goda resultatet av en smakrik fyllning på ägghalvor. Djävulsägg har härlig styrka av både tabasco och cayenne! Antal personer: 12Ingredienser
6 kokta ägg2 msk färskost naturell2 krm paprikapulver1 krm tabasco1 tsk senap1⁄2 tsk saltTill garnering1 krm cayennepeppar1⁄2 dl hackad gräslökSå här gör duSkala och halvera äggen. Gröp försiktigt ur gulorna i en skål. Mosa ihop med färskost, paprikapulver, tabasco, senap och salt. Fördela röran i ägghalvorna. Strö över cayennepeppar och gräslök.Recept: arla.se9. Ägg- och baconmuffinsIngredienser:
10 ägg1 dl vispgrädde2 dl ost2 pkt baconpepparSå här gör duBlanda ägg, grädde och ost. Klipp baconet i små bitar och stek. Blanda baconen med äggröran, peppra.Häll sedan smeten i muffinsformar, jag använde en teflonform men rekommenderar att man har pappersformar i så slipper man att smeten fastnar.In i ugnen i ca 175 grader i 20 minuter.Perfekt att ta ut ur kylen på morgonen, värma i micron en minut och njuta av snabba ägg och bacon.Recept: lchfrecept.com10. Ugnsbakat ägg med kallrökt lax och tryffelmajonnäsIngredienser:
8 portioner8 ägg500 g grön sparris400 g kallrökt lax i skivordillcitronTryffelmajonnäs:3 ägg, endast gulan1,5 msk vitvinsvinäger1 dl olivolja2 dl raps- eller solrosolja15 droppar tryffeloljasaltSå här gör duKnäck äggen i en smord muffinsplåt, behåll gulan hel. Grädda mitt i ugnen 8 –10 min, 150 grader, tills vitan stelnat. Ansa sparrisen och koka i saltat vatten ca 3 min.TryffelmajonnäsVispa ihop äggulor och vinäger till majonnäsen i en bunke. Tillsätt oljan först droppvis, sedan i en tunn stråle under konstant vispning. Smaka av med tryffelolja och salt.Servera äggen med kallrökt lax, tryffelmajonnäs och sparris. Garnera ev med dill och citron.Recept: www.coop.se