Längst in i bryggeriet står bryggaren Joel Lundmark, Skellefteå Bryggeri, och Fredrik Dernebo, Hillbilly Brewery, lutad över en dator. Tillsammans går de igenom Fredriks recept som nu ska skalas upp till en betydligt större volym än tidigare. Hemma i Fredriks garage brukar de tillverka 75 liter var gång, men här i Skellefteå Bryggeris lokaler handlar det om betydligt mer. Bryggaren Joel Lundmarks uppgift är omvandla Fredriks recept så det passar bryggeriets produktion.
– Att vara pedantisk och noga är en bra egenskap när man brygger öl, men man behöver även vara romantiker för att kunna ta fram smakerna. Utmaningen för mig är att återskapa ölet som Fredrik har i huvudet, säger Joel Lundmark.
Skellefteås okända garagebryggeri – mitt i villakvarteret tillverkas det ölOrsaken till att Fredrik fick erbjudandet att komma in i det stora bryggeriet var att krögaren Markus Richtmann på Stadskällaren och Grannen Pub hörde av sig och ville servera Hillbilly Brewerys öl sina restauranger.
– Alla pratar om deras öl, men ingen har kunnat köpa den, säger Markus Richtmann.
Fredrik, som brinner för att tillverka öl och normalt brukar hålla till i garaget hemma på Morö Backe, blev givetvis glad och antog utmaningen. Förutom Fredrik så är det Micke Lundgren och Urban ”Ubbe” Berggren som tillsammans driver Hillbilly Brewery. Fram till i dag har de enbart tillverkat öl för eget bruk, men bryggeriet har tusentals följare på sociala medier.
– Många tror att vi är större än vad vi är, men man ska inte räkna hur stor man är utan hur kul man har det. Räknar man så, då är vi väldigt stora, säger Fredrik och skrattar.
Om några veckor kommer de båda restaurangerna att ordna temakvällar med bland annat Hillbilly-burgare med tillhörande öl. Troligen är bryggningen av Hillbillys American Pale Ale en engångsföreteelse, men Fredrik Dernebo är riktigt nöjd ändå.
– Tänk vilken härlig känsla att få gå på puben och köpa sin egen öl, det har jag längtat efter, säger Fredrik och skiner upp som en sol.