Galagänget satsar på egen musikal

En kväll satt Joakim Rundqvist och tittade på teve. Programmet handlade om en katastrof. Någonstans i världen, just i detta ögonblick, fanns det människor som led fruktansvärt. Det var då han slogs av en tanke: ”Tänk om jag skulle kunna hjälpa de skadade på något sätt. Tänk om vi skulle kunna göra något för andra.”

Livsstil & fritid2016-09-30 10:40

Det var så gänget kom till, för att göra en insats, och namnet satt på en människas kläder.

– En av medlemmarna, som är död nu, hade en tröja. Jag minns inte riktigt vad det stod på den, men det var nåt om gala. Vi tyckte det passade så då blev det Galagänget, förklarar Joakims syster Mickaela.

Sedan starten 2011 har det blivit ett antal välgörenhetsgalor där pengarna gått till att hjälpa människor som drabbats av exempelvis jordbävningar och tsunamikatastrofer.

De är ett gäng kompisar, alla med någon typ av funktionshinder, och alla har de ett gemensamt mål; att uppträda och ha roligt tillsammans. Men innan en föreställning är redo att möta publiken krävs det massor av arbete. Så är det också denna gång, för i skrivande stund pågår förberedelserna för den musikal som Galagänget ska uppföra på Nordanå i vår.

– Vi har inte bestämt datum ännu, förklarar Maria Rundqvist som inte bara är mamma till tre av medlemmarna. Hon är en spindel också. I nätet. En sådan där människa som håller reda på en massa saker, skriver långa listor och har koll på scenkostymerna.

– Vi har kvar en del, en del får vi köpa, men vi får också låna ur vänners och släktingars garderober.

Om utstyrseln kommer från olika håll så kommer musikalens grundidé och tema från ett enda: Medlemmarna själva. För vad ska musikalen handla om egentligen?

– Om mobbing, svarar Mickaela Rundqvist.

Mobbing är något som samtliga (de är fjorton när alla är med) har egna erfarenheter av. Dåliga erfarenheter. Men nu vill de använda det dåliga till något bra istället. Skamstämpeln ska bort. Det är dags att visa upp trakasserandets konsekvenser på scenen, i klart strålkastarljus så att alla kan se.

Själva innehållet, sketcherna, och vad de ska handla om, det är färdigt. Låtlistan också, för är det musikal, då ska det vara mycket musik.

Låtar som handlar om utsatta människor … finns det såna?

Absolut. Gänget har en hel lista som alla har bidragit till eftersom var och en ska sjunga två låtar var.

Sångerna måste repeteras, repeteras och repeteras en gång till med hjälp av playback. Till slut kommer texterna att sitta som gjutna, men innan dess är det disciplinerat övande som gäller en gång i veckan. Till att börja med i kvartersgården på Annastigen på Erikslid, men längre fram ska de få använda en riktig studio på Mullberget. En egen författare ska de också få, som kan förvandla deras idéer till en text. Som också måste nötas in förstås.

Galagänget har att göra under de närmaste månaderna och en som verkligen kommer att få jobba hårt med händerna, det är Elin Åström som ska översätta alla låtar till teckenspråk. Tanken är att så många som möjligt ska kunna ta del av musikalen som ännu inte har fått något namn. Den där författaren får väl försöka komma på något bra.

Galagänget Vill visa: Att alla är lika mycket värda. Jobbar mot fördomar mot funktionshindrade. Ledarna: Har ingen lön, men gör detta för att ungdomarna ska få ha roligt, sjunga och agera tillsammans. Det stärker självförtroendet enormt. Trots olika handikapp klarar gänget precis allt, det tar bara lite längre tid att nå målen. Medlemmar är: Syskonen Joakim, Jonatan och Michaela Rundqvist, Elin Åström, Evelina Sandberg-Lilja, äkta makarna Magda och Jens Långdahl, Peter Karlsson, Fanny Larsson, Jakob Hedlund, Tomas Johansson, Karin Åström, Roger Karlsson, Terese Lindgren, Joel Asplund. Maria Rundqvist är gruppens alltiallo. Skänker bort: Pengarna musikalen drar in går till välgörande ändamål. Vem/vilka som ska få dem bestäms senare. Antal föreställningar: En, men kan bli fler, allt beror på intresset hos publiken. 16731265200813392008133920081339417627842008133920081339

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!