Friterad lax med asiatiska tillbehör

Laxen kommer antagligen från Norge, men smaksättningen är asiatisk. Fritera fisken med japanskt ströbröd och serveras med thaikryddor, ananas och lime.

Pankopaneringen ger laxen ett härligt frasigt skal utan krångel.

Pankopaneringen ger laxen ett härligt frasigt skal utan krångel.

Foto: TT

Livsstil & fritid2018-05-18 06:35
Pankopaneringen ger laxen ett härligt frasigt skal utan krångel.
Pankopaneringen ger laxen ett härligt frasigt skal utan krångel.

För 4 personer, 30 minuter

600 g skinn- och benfri laxfilé

2 ägg

1 dl vetemjöl

salt och vitpeppar

2 dl pankoströbröd (asiatiskt ströbröd som finns i välsorterade mataffärer)

1 liter friteringsolja

Till såsen:

1 1/2 dl chilisås på tomatgrund

1/2 dl strösocker

2 msk vitvinsvinäger

1 tsk thailändsk röd curry

1/2 msk majsstärkelse + 1 msk vatten

Att äta till:

1 färsk ananas

1 msk rapsolja

ris

blandade salladsblad

1 limefrukt

Gör så här:

1. Blanda ingredienserna till såsen i en kastrull. Koka upp och red med majsstärkelse löst i vatten. Sjud 3–4 minuter. Koka riset.

2. Skär laxen i 2 centimeter tjocka strimlor. Salta, peppra och rulla strimlorna i tur och ordning i vetemjöl, uppvispat ägg och pankoströ. Värm friteringsolja till 160–165 grader i en vid kastrull. Fritera 3–4 minuter.

3. Skala och skär ananasen i bitar. Ta inte med den hårda mittbiten. Stek i rapsolja så de får färg. Lägg upp ris och ananas. Ringla över sås och toppa med lax. Servera med sallad, ris och lime.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!