Arbetsmetoden som lett till diplomeringen heter ”100 procent ren och hård träning”. Det är en samverkansmodell som används på anläggningar över hela landet för att minska användningen av anabola androgena steroider och andra dopningspreparat.
Efter att ha genomgått ett antal utbildningar och antagit nya rutiner kan man ansöka om diplomeringen som utfärdas av Västerbottens Idrottsförbund.
Ett tjugotal anläggningar i länet väntas bli diplomerade under året, men allra först ut är Friskis och Svettis, där Janna Åström är träningsansvarig.
– Det känns jätteroligt och är ett resultat av ett gott samarbete med flera aktörer, inte minst Skellefteå fritid, polisen och Västerbottens Idrottsförbund, säger hon.
Och fortsätter:
– Det känns bra att kunna säga till våra kunder, och till föräldrar till barn som tränar här, att de ska kunna känna sig trygga. Att vi tar frågan på allvar.
Dopingutbildningen handlar dels om hur man bäst upptäcker och agerar mot dopingproblem. Dels handlar det om hur miljön ska utformas för att inte underlätta missbruk:
– Vi har exempelvis alltid personal på plats, det är inte möjligt att gå in och träna ensam. Vi har inte heller några avskilda hörn där man kan träna ostört med hantlar, säger Janna Åström.
– Vi har även ett bra samarbete med andra gym i stan, vi hjälper varandra i arbetet mot dopingen.
Thomas Wallgren är antidopingansvarig på Västerbottens idrottsförbund. Han berättar att flera anläggningar i Skellefteå är på gång med diplomeringen, bland andra Friskvårdskompaniet, Eddahallen, 360 och Sooshim.
– Diplomeringen är ett nytt sätt att arbeta med frågan som påbörjades förra året, men många gym i länet har redan ett väldigt bra antidopingarbete, säger han.