Fläskfilé med rosépepparsås och potatisgratäng

Fläskfilé och potatisgratäng är klara favoriter i svenska hem. Så varför krångla till det, här får rätten sällskap av en härlig rosépepparsås.

Fläskfilé och inte minst potatisgratäng är favoriter på svenska festbord.

Fläskfilé och inte minst potatisgratäng är favoriter på svenska festbord.

Foto: TT

Livsstil & fritid2018-05-11 07:05
Fläskfilé och inte minst potatisgratäng är favoriter på svenska festbord.
Fläskfilé och inte minst potatisgratäng är favoriter på svenska festbord.

För 4 personer, 1 1/2 timme

700 g fläskfilé

salt och peppar

smör och rapsolja

2 dl grädde

2 dl vatten

1 dl rödvin

1 1/2 msk konc. kalvfond

1 msk rosépeppar

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

salt

1 tsk kinesisk soja

Till gratängen:

1 kg fast potatis

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 tsk grönsaksbuljong i pulverform

4 dl mager grädde

2 dl mjölk, 3-procentig

salt och peppar

smör

Att äta till:

lätt kokta broccoli- och blomkålsbuketter

Gör så här:

1. Skala och skiva potatis och gul lök. Gnid skivorna med pressad vitlök, en smulad tärning grönsaksbuljong, salt och peppar. Lägg i en smörad ugnsfast form. Slå på grädde och mjölk och sätt in i ugnen på 175 grader minst 1 timme.

2. Koka upp grädde, rödvin och vatten. Tillsätt stött rosépeppar och kalvfond. Koka upp igen, red med majsstärkelse och sjud 5 minuter. Färga med soja och smaka av med salt.

3. Putsa, skiva och banka ut fläskfilén. Stek skivorna 2–3 minuter på vardera sidan. Servera med lätt kokta bukettgrönsaker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!