För 4 personer, 30 minuter
600 g nötfärs
4 msk veteströbröd
1 dl rödvin alt. vatten
2 ägg
2 msk finhackad gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk timjan
1 tsk konc. kalvfond
salt och peppar
smör och rapsolja
2 dl grädde
2 dl vatten
1 msk konc. kalvfond
1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
1 tsk soja
Att äta till:
pasta
ruccolasallad
Gör så här:
1. Blanda veteströ med vin eller vatten, ägg, finhackad gul lök, riven vitlöksklyfta, hackad timjan och kalvfond. Arbeta i köttfärsen och smaka av med salt och peppar.
2. Forma järpar och stek 7–8 minuter i lika delar smör och rapsolja med flera vändningar. Tillsätt grädde, vatten och fond i pannan och sjud allt under ett par minuter. Lyft upp järparna, smaka av skyn med soja och red med majsstärkelse löst i vatten. Sjud några minuter till. Salta och peppra.
3. Servera järparna med pasta och slå över såsen. Toppa med pepprig ruccolasallad.