Färsjärpar med pasta och grädde

Köttfärsjärpar är egentligen ingenting annat än riktigt stora köttbullar. Storleken gör att de blir saftigare. Stek först och avsluta med grädde, vatten och fond direkt i pannan.

Rejält kryddade köttfärsjärpar som får puttra en stund i grädde blir helt underbart goda.

Rejält kryddade köttfärsjärpar som får puttra en stund i grädde blir helt underbart goda.

Foto: TT

Livsstil & fritid2018-05-16 06:25
Rejält kryddade köttfärsjärpar som får puttra en stund i grädde blir helt underbart goda.
Rejält kryddade köttfärsjärpar som får puttra en stund i grädde blir helt underbart goda.

För 4 personer, 30 minuter

600 g nötfärs

4 msk veteströbröd

1 dl rödvin alt. vatten

2 ägg

2 msk finhackad gul lök

1 vitlöksklyfta

1 tsk timjan

1 tsk konc. kalvfond

salt och peppar

smör och rapsolja

2 dl grädde

2 dl vatten

1 msk konc. kalvfond

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

1 tsk soja

Att äta till:

pasta

ruccolasallad

Gör så här:

1. Blanda veteströ med vin eller vatten, ägg, finhackad gul lök, riven vitlöksklyfta, hackad timjan och kalvfond. Arbeta i köttfärsen och smaka av med salt och peppar.

2. Forma järpar och stek 7–8 minuter i lika delar smör och rapsolja med flera vändningar. Tillsätt grädde, vatten och fond i pannan och sjud allt under ett par minuter. Lyft upp järparna, smaka av skyn med soja och red med majsstärkelse löst i vatten. Sjud några minuter till. Salta och peppra.

3. Servera järparna med pasta och slå över såsen. Toppa med pepprig ruccolasallad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!