Vägen slingrar sig genom ett landskap som täcks av vit gnistrande snö. Det är glest mellan husen, men till slut uppenbarar sig den lilla byn Storträsk i Skellefteå kommuns nordvästra hörn. Man kan tycka att Åsa och Stefan Karlssons företag Bohmans Hönseri ligger långt ifrån den så kallade marknaden, men så är det inte. Tillsammans med en gård i Norrbotten, Klöverbergsgården, förser de Norr- och Västerbotten med ägg.
– Framtiden för lokalproducerade ägg ser ljus ut, säger Stefan.
Sedan slutet av 1980-talet har Åsa Karlsson och hennes make Stefan drivit hönseriet. En verksamhet som startades 1921 av Åsas farfar Hugo Bohman.
– Samtidigt som Skellefteå AIK bildades och kvinnlig rösträtt infördes, säger Stefan och skrattar.
Hönseriet har i dag 27 000 värphöns fördelade på tre stallar samt ytterligare ett stall för uppfödning. Gården producerar ungefär 500 ton ägg varje år, vilket innebär att hönsen dagligen värper 22 000 ägg, berättar Stefan.
– Vi har en liten gård om man jämför. Den största i Sverige har över 900 000 höns och är på väg att utöka. Trenden är att gårdarna blir större, men färre, säger han.
Stefan och Åsa har planer på att expandera. På kort sikt handlar det om att utöka uppfödningsverksamheten och på lite längre sikt att öka äggproduktionen med ytterligare 10 000 värphöns.
– Men det bygger på att det fortsätter att vara efterfrågan på våra ägg, säger Stefan.
I norra delen av landet finns endast ett fåtal gårdar kvar som producerar ägg.
– Genom åren har det försvunnit många äggproducenter i Norrland. Det är långt mellan gårdarna, men det kan vara en fördel. De flesta sjukdomarna sprids via luften därför behöver vi inte vaccinera våra djur, vilket de behöver i södra Sverige där det är tätt mellan gårdarna. Här får hönsen bygga upp sitt eget immunförsvar, säger Stefan.
I dag är två av gårdens tre stallarna inredda för att värphönsen ska gå fritt. Den tredje har fortfarande inredda burar, men kommer att byggas om så att hönsen även där ska kunna gå fritt. Inom ett år ska allt stå klart.
Vardag som helg kräver verksamheten att någon ser till hönsen och tar hand om de värpta äggen.
– Bara att plocka äggen tar ungefär sju timmar för en person, säger Åsa.
Tack vare att företaget har en anställd och en avbytare har de möjlighet att vara ledig ibland.
– Är jag bortrest så kopplar jag av, men det är svårt att vara ledig om jag är hemma. Rätt som det är så står man där och jobbar, det är så nära till jobbet, säger Stefan.
På väg in i stall nummer fyra bultar Åsa ett par gånger på den stängda dörren. En dörr som skiljer pack- och kylrummet med stallet där 10 000 värphöns huserar.
– Man måste förvarna dem, annars blir de oroliga, säger hon.
När dörren går upp tilltar hönsens kacklande samtidigt som de flyttar sig längre och längre in i den stora byggnaden. Trots att aktiviteten och ljudnivån ökar uppstår ingen panik när Stefan och Åsa tar några steg in i hönsstallet.
– De blir lite extra oroliga eftersom de inte är vana med att fler än en åt gången är inne, förklarar Stefan.
På de knappa 30 åren de drivit företaget har det gått både upp och ner. För några år sedan upplevde de sin värsta kris någonsin när de lade ner Norrlandsägg, en gemensam förpacknings- och försäljningsorganisation som de ägde tillsammans med flera norrlandsproducenter.
– Det var en jobbig tid. Foderpriserna var höga och vi fick nästan ingenting för äggen, säger Åsa.
I dag säljer Bohmans Hönseri sina ägg i samarbete med Klöverbergsgården i Norrbotten. Åsa och Stefan ser att kunderna är villiga att köpa lokalproducerade ägg, även om de är något dyrare.
Det är inte bara kunderna som efterfrågar gårdens produkter, utan även makarna Karlsson äter en hel del ägg.
– Men ibland kan det vara lite jobbigt att hämta äggen, säger Åsa och skrattar samtidigt som hon tittar ut mot hönstallet som ligger ett tiotal meter från huset.
De flesta sjukdomarna sprids via luften därför behöver vi inte vaccinera våra djur.