Behandling av reumatiska sjukdomar förr och nu stod på lärande lunchers meny häromdagen.
Överläkaren i reumatologi, Stefan Engstrand från reumatologiska kliniken, Västerbotten, berättade på ett pedagogiskt sätt om de reumatiska sjukdomarna som är en familj på ungefär 100 diagnoser. De flesta innebär inflammationer i leder, muskler och senor.
Reumatologiska sjukdomar kan drabba alla åldrar, men är vanligare bland kvinnor än män.
De gemensamma typiska besvären är ledsmärta, smärta, stelhet och reumatisk trötthet.
På sikt kan också funktionen i rörelseorganen försämras. Det finns också reumatiska systemsjukdomar som drabbar hela kroppen till exempel SLE, samt reumatiska sjukdomar som inte orsakas av inflammation, exempelvis artros.
Tidigare behandlades den sjuke med försiktighet – vila – men nu gäller att man så snart som möjligt kommer under behandling, dels av aktivt immunhämmande läkemedel, dels träning under ledning av ett rehabiliteringsteam.
Prognosen i dag är på grund av detta betydligt bättre än tidigare och ett exempel på det är att behovet av kirurgiska åtgärder av skadade leder kraftigt har minskat. Engstrand vill dock betona att alla inte har effekt av antireumatiska läkemedel. Många lider fortfarande av reumatiska symptom. Att få en kronisk sjukdom ger konsekvenser på många plan i livet och vikten av balans mellan arbete, fritid, träning och återhämtning är särskilt viktig då.
Tage Ljungholm