Kanske kan man kalla dem Familjen Mat? För ingen Skelleftebo kan knappast ha missat paret som drivit Arken i så många år.
Tuff fråga direkt: Hur många portioner mat kan ni ha serverat de senaste 21 åren på Arken?
– Omkring 230 portioner per dag, vilket, snabbt räknat, ger 69 000 varje år. Omkring 1,4 miljoner på 21 år? Det lät väldigt mycket, säger Janne.
Men antagligen kunde det ha varit ännu fler om de serverat ärtsoppa och pannkaka eller raggmunkar och fläsk varenda dag.
– Det är favoriterna hos många, konstaterar Eva.
Däremot har de aldrig bjudit på blodpalt och fläskkorv. Bara så alla vet.
Hur äventyret började? Jan, från Medle, gick nio år på Brännanskolan, och skulle bli tekniker. Men plötsligt knegade han som kock på Statt, Skellefteå. På den tiden var Rune Crooner källarmästare och Ulf Holmgren restaurangchef. Janne avancerade sedan snabbt till servitör, barmästare och restaurangchef.
Tuffa år, sena kvällar – och nätter?
– Visst, det kan man påstå, men jag har alltid gillat människor och trivdes utmärkt.
I 22 år fanns Jan på Statt, bland annat med Håkan Alseryd och nuvarande AIK-chefen Per-Anders Israelsson som chefer.
Sedan: Chaplin på Norrbölegatan, numera Köket, Travrestaurangen och Arken sedan mitten av 90-talet. Kärleken Evas jobbkarriär har gått från Lektjänst till ICA Torget och Anderstorpshallen, sedan egna matställen.
– Vi har varit stenhårda; inget snack om jobbet efter avslutad arbetstid. Ofta har vi lyckats hålla den regeln, konstaterar Eva.
På Arken har Eva börjat sex på morgonen: fixat sallader, smörgåsar, skött bokföring, förberett för minnestunder med mera. Janne har startat en halvtimme senare och sysslat med allt möjligt, bland annat varit kock senaste två åren. Klockan tio har restaurangen öppnats och stängts två, med fem heltidsanställda.
Ingen rast och ro, Eva?
– Nej, men vi har trivts. Det här har varit ett sätt att leva. Vi har haft fantastiska gäster, några som varit med nästan varje dag hela resan.
På senare år har matutbudet stegrats avsevärt i Skellefteå.
– Utbudet är enormt idag. Nya specialrestauranger dyker ständigt upp, till exempel sushi. Men det är bara tidens gång. För att tillfredsställa alla smakriktningar krävs både fantasi och framförhållning, konstaterar Janne.
Dagens rätt kostade drygt 50 kronor för 25 år sedan, i dag är ligger de på 85 till 95 kronor.
– Då ska man samtidigt veta att råvarorna kostar ungefär 40 procent. Och resten; hyra, löner, förbrukningsartiklar etcetera omfattar 60 procent. Så det blir inte mycket över, säger Jan.
Några småinhopp blir det antagligen kring jul och nyår. Men sedan ska de bara mysa och ta hand om sig själva samt barn och barnbarn.
– Visst blir det en omställning. Men den biten ska vi lösa. Och några yrkesskador efter alla arbetsår dras vi dessbättre inte med, säger Jan.
Text och foto: Bo Fuhrman/frilans
För att tillfredsställa alla smakriktningar krävs både fantasi och framförhållning.