Falafel med myntayoghurt

Falafel är något av vegetarisk snabbmat. Hemma går det ganska snabbt att laga egen, om man tar genvägen via kikärter på burk.

Falafel med grönsaker och en härlig myntasås är mat som passar alla. Foto: Dan Strandqvist

Falafel med grönsaker och en härlig myntasås är mat som passar alla. Foto: Dan Strandqvist

Foto: TT

Livsstil & fritid2018-06-04 06:15
Falafel med grönsaker och en härlig myntasås är mat som passar alla. Foto: Dan Strandqvist
Falafel med grönsaker och en härlig myntasås är mat som passar alla. Foto: Dan Strandqvist

För 4 personer, 35 minuter

2 burkar kokta kikärter (500 g)

1 tsk malen koriander

3 tsk malen spiskummin

1 tsk salt

1/2 tsk malen svartpeppar

bladen från 2-3 persiljekvistar

1 msk vetemjöl

rapsolja till stekning

Till såsen:

2 dl matlagningsyoghurt

1 dl majonnäs

1 msk färsk alt. 1 tsk torkad mynta

salt

Att äta till:

pitabröd

blandad grönsallad med blad, gurka och tomat

fefferoni

1 rödlök

Gör så här:

1. Blanda den kalla såsen med matlagningsyoghurt, majonnäs, finhackad färsk alternativt torkad mynta. Smaka av med salt.

2. Låt kikärterna rinna av. Finfördela dem i matberedare med kniven monterad. Tillsätt koriander, spiskummin, salt, svartpeppar och persilja. Strö över vetemjöl och kör allt till något som liknar en deg.

3. Rulla små bollar, stora som valnötter, som till sist trycks till så de blir någon centimeter höga. Stek i rapsolja, cirka en minut per sida. Steker du för länge faller de gärna sönder.

Värm pitabröden. Peta in grönsaker, några falafelbollar, rå rödlök, fefferoni och till sist en klick myntasås.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!