En trerätters grillmeny

Ananas är bara en av alla frukter som passar bra på grillen. Foto: Jessica Gow/TT

Ananas är bara en av alla frukter som passar bra på grillen. Foto: Jessica Gow/TT

Foto: Foto: Hanna Morén

Livsstil & fritid2014-05-28 15:00

Havskräftor med Pernod- och örtsmör

En förrätt bestående av grillade havskräftor kan bara inte vara fel. Här får de lite anisbetonat sällskap av fänkål, dragon och Pernod. Mums!

8 havskräftor

grovt salt (cirka 1/2 kilo)

1 fänkålsstånd

100 g rumsvarmt smör

1 knippa bladpersilja

1 kruka koriander

1/2 kruka färsk dragon

2-3 vitlöksklyftor, rivna

1 tsk ljust muscovadosocker (kan uteslutas)

2 msk Pernod

1 citron, skal och lite saft

1 röd chili, finhackad

1 tsk fänkålsfrön

flingsalt

Dela havskräftorna på längden. Ta bort tarmen och magsäcken som finns alldeles bakom ögat, allt annat skall vara kvar i skalen. Knäck klorna lätt med nötknäppare.

Lägg upp dem på en bädd av grovt salt i en långpanna eller form som tål stark värme. Skiva fänkålen så tunt du kan. Fördela ovanpå och runtom kräftorna.

Mixa smör, persilja, koriander, dragon, vitlök, muscovadosocker, Pernod, skal och lite saft av citronen. Blanda ned chili och fänkålsfrön. Smaka av med salt.

Klicka på smöret på kräftköttets snittyta.

Ställ hela formen på het grill och grilla kräftorna i 2-3 minuter. Köttet skall precis stelna och vitna men behöver inte få någon direkt grillyta, då kan det bli segt. Är kräftorna förkokta behöver de förmodligen ännu kortare tid.

Servera genast de varma havskräftorna med den ljumna fänkålen, gärna med en bit bröd att suga upp det smarriga smöret. (TT)

Rökiga ribs på latmaskens vis

4 portioner, 75 minuter

Vem kan motstå riktigt goda grillade revben? Kokar man dem innan går det kvickt och smidigt att grilla dem sedan.

1,5 kg kamben eller spareribs

2 msk liquid smoke

2 lagerblad

1/2 gul lök, skivad

1 tsk salt

1 kanelstång

10 hela pepparkorn

2 dl bbq-sås med hickorysmak

1 msk chipotlepaste

1 apelsin, skal + lite saft

1 kruka färsk timjan

Dra bort hinnan på baksidan av revbenen. Lägg dem i en stor kastrull och häll på så mycket vatten att det täcker. Tillsätt liquid smoke, lagerblad, lök, salt, kanelstång och pepparkorn. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda under lock i 1 timme. Låt svalna i lagen och lyft sedan upp och torka av.

Blanda bbq-såsen med chipotlepaste efter smak. Tillsätt rivet apelsinskal, lite saft och repad timjan. Pensla revbenen med såsen så att det täcker ordentligt.

Grilla i ett par minuter innan du penslar på mer bbq-sås. Fortsätt på samma vis tills du fått fin yta. Revbenen behöver inte mer än max 10-15 minuter eftersom de redan är kokta. Passa så att de inte bränns. (TT)

Farrosallad med jordgubbar och mynta

4 portioner, 25 minuter

Sallader med hela korn känns både mättande och fräscht på samma gång. Farro är en sorts helt vete som är vanligt i Italien. Går att ersätta med liknande alternativ.

2 dl farro (alt. matvete, matkorn, hel dinkel etc)

grönsaksbuljong

1 lime, saften

1/2 dl olivolja

250 g jordgubbar

1 rödlök, finskuren

1 kruka färsk mynta, grovt strimlad

150 g feta

massor av nymalen svartpeppar

Koka farro (eller motsvarande) i buljong enligt anvisningarna på förpackningen. Låt överflödig vätska rinna av. Tillsätt limesaft och olivolja och blanda väl. Låt svalna något.

Snoppa jordgubbarna och skär i mindre bitar. Blanda ner i farron tillsammans med rödlök och strimlad mynta. Blanda försiktigt med händerna. Bryt över feta och peppra rejält.

Servera som tillbehör till grillat eller somrig lunch. (TT)

Grillad ananas med anchochili och kanel

4 portioner, 15 minuter

Det händer något magiskt när man grillar ananas. Den blir dubbelt så söt och saftig och helt oemotståndlig. Utsökt dessert med enkla medel.

1 hel ananas

2 tsk kanel

1 tsk anchochili

1 msk råsocker

Tillbehör:

2 dl yoghurt av grekisk typ

1 lime, skalet

Skär av botten på ananasen så att den står stadigt. Skär sedan av sektioner av skalet uppifrån och ned tills allt det hårda är borta, men behåll bladfästet. Skär i fyra klyftor och avlägsna den hårda mittstocken. Trä upp på grillspett.

Häll upp kanel, chili och socker på ett fat. Vänd runt ananasspetten så att frukten täcks av kryddor runt om. Strö över det som blir kvar på fatet.

Rör ut yoghurten med rivet limeskal.

Grilla ananasspetten så långt från gallret som möjligt i cirka 5-7 minuter och vänd spetten ofta under tiden.

Servera spetten med limeyoghurt. (TT)

undefined
Ananas är bara en av alla frukter som passar bra på grillen. Foto: Jessica Gow/TT
undefined
Jordgubbar och mynta i en härlig sallad till revbenen. Foto: Jessica Gow/TT
undefined
Havskräftor med Pernod- och örtsmör ligger bra på grillen. Foto: Jessica Gow/TT
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!