Flera kvällar iveckan (minst två) är det på detta viset och att det snart är jul har ingen som helst betydelse för sakernas tillstånd.
– Jag bakar jämt, det är terapi för mig, förklarar Yvonne.
Alla hon känner, familjen inberäknad, plus familjens kanin, har en kakspäckad högtid att se fram emot. Minst åtta nio sorter plus bullar och matbröd. Hemgjorda chokladpraliner med kolafyllning blir det också och säkert ännu fler sorter. Yvonne är minst lika farlig på godis som hon är på kakor.
Förutom det terapeutiska inslaget så finns det ytterligare en anledning till att bakning har blivit hennes signum.
– Jag gillar att göra andra glada och det är alltid trevligt att ha något hemma när det kommer främmande.
Julen är enunderbar tid då nära och kära kan ägna sig åt ohejdad kakfrossa. Men det finns även annat som glädjer omgivningen året runt.
Yvonnes frysrensningar.
De är berömda och smått legendariska bland dem som jobbar i samma hus som hon. Rensningarna resulterar alltid i gofika till niokaffet.
Att tömma frysen handlar inte bara om att göra andra på gott humör.
– Jag måste rensa ibland för att få plats med allt nytt i 400-litersfrysen i garaget. Det är nästan bara kakor i den, plus lite fläsk och filé längst ner.
Chokladbollar med nutella
200 g mandelmassa
3 dl havregryn
1 dl nutella
100 g smör
3 msk kakao
2-3 msk starkt kaffe
1 tsk arrak/punschessens
Riv mandelmassan på ett rivjärn. Blanda ihop allt till en jämn smet. Känns smeten lös så låt den stå någon timme i kylskåp innan du rullar bollar och sedan rullar dem i chokladströssel.
Chokladcookies
120 g smör
1 dl brunt farinsocker
5 dl vetemjöl
1½ dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
Fyllning:
Dumle, marshmallows eller annat godis.
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda socker och smör ordentligt, blanda sedan ner resten av ingredienserna. Halvera godisarna. Gör bollar av smeten, lägg in en godsbit i mitten och rulla dem sedan i strösocker. Grädda i cirka 5-7 minuter tills bollarna flutit ut och spruckit lite.
Saffransmums
Botten:
150 g smör
1½ dl mjölk
1 kuvert saffran
2 ägg
3 dl socker
4½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Glasyr:
75 g smör
1 msk grädde
1 kuvert saffran
3½ dl florsocker
riven kokos
Smält smöret och blanda ner den kalla mjölken så att blandningen blir ljummen, rör ut saffranet i mjölkspadet och låt svalna. Vispa ägg och socker, blanda mjöl och bakpulver för sig och rör ner tillsammans med smörblandningen till en jämn smet. Häll i en form cirka 15 x 20 centimeter klädd med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i 20-30 minuter. Låt kakan svalna.
Smält smöret till glasyren och blanda ner grädden och saffranet när det blivit ljummet, låt svalna och rör sedan ner florsockret till en jämn glasyr. Bred över kakan och toppa med kokos.
White chocolate chip cookies
300 g smör
2 1/4 dl socker
2½ dl brunt farinsocker
2 ägg
3 tsk vanilinsocker
7½ dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
4 msk kakao
200 g grovt hackad vit choklad
Smält smöret. Vispa ihop farin, ägg och vaniljsocker. Blanda sedan i det smälta smöret och vispa in ordentligt. Blanda sedan i resten av ingredienserna. Fortsätt att blanda tills smeten blir som en stor ”fudgeboll”, ganska seg och kolaaktig, då blandar du till sist i den grovhackade chokladen. Dela upp smeten i mindre bollar och platta ut lite lätt på plåtar klädda med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader cirka 10 minuter. Kakorna ska ha flutit ut till ganska stora platta kakor. De är fortfarande lite svällda när de är klara i ugnen, men sjunker ihop när de väl kommer ut och får svalna. Låt kakorna svalna lite på plåten innan du flyttar dem till ett galler. Precis när de kommer ut ur ugnen så är de fortfarande ganska mjuka och kan gå sönder om de flyttas på en gång. Låt kakorna svalna och sedan kan de eventuellt flyttas till kylen i en påse eller med plastfolie över. Ju längre du låter dem kallna, desto krispigare och segare blir de.
Det är nästan bara kakor i den, plus lite fläsk och filé längst ner.