Sedan i maj så sitter Jonas i styrelsen för Barncancerfonden.
– I augusti 2010 kom beskedet om Paul. Det var då jag kom i kontakt med Barncancer Norra. Även som oberoende tror jag att alla tycker att det är känslosamt, att det upplevs fruktansvärt orättvist när barn blir svårt sjuka. När min son blev drabbad kändes det naturligt att fördjupa engagemanget. Då ville jag vara med och sprida information och dra in pengar, säger han.
I samband med årsmötet i Solna i våras blev Skellefteprofilen invald som suppleant i centrala styrelsen i Barncancerfonden.
– Det var valberedningen som hörde av sig och då blev jag invald. Det är jag och en till representant i styrelsen från Barncancer Norra där jag sedan tidigare sitter i styrelsen. Norra är en av sex organisationer under rikstäckande Barncancerfonden. I Norra täcker vi Sundsvall till Kiruna, så vi har halva Sverige, säger han.
Det är skillnad på Barncancerfonden och Barncancerfonden Norras arbete.
– Riks använder främst intäkterna till forskning, forskare äskar om pengar och det väljs ut olika projekt som det satsas på. I Norra koncentrerar vi oss på de drabbade barnen och deras familjer. Vi försöker vara ett ljus för dem. Till exempel så har vi satt in nya tv-apparater på barncanceravdelningen på NUS i Umeå där vi också investerar i olika typer av runtomkring-aktiviteter. Sedan kan det även vara att vi anordnar en helg på Pite Havsbad där drabbade familjer får träffas och ha trevligt tillsammans.
Pengarna till detta drar föreningen in själva.
– Vi får inga bidrag från staten utan alla intäkter kommer från privatpersoner och företag. Det är inte heller vi och dom gentemot Riks. Vi är naturligtvis en stor familj under samma paraply.
Visionen är att utrota barncancer.
– Inför att Barncancerfonden bildades 1982 överlevde väldigt få barn cancer. Nu är det fyra av fem som överlever. Vilket innebär att det går åt rätt håll. Men vi kan inte blunda för att för många fortfarande dör, eller får men för livet.
I olika mätningar så är Barncancerfonden etta av de organisationer folk helst vill ge pengar.
– I varumärksundersökningar är vi etta, i mätningar om vilken organisation det finns mest givarvilja för är vi etta. Men i insamlade medel hamnar vi en bit längre ner från toppen. Barncancerfonden har inte samma säljstrategi som en del andra välgörenhetsorganisationer. Vi gör reklam och kampanjer, men vi är inte ute och söker upp potentiella givare så intensivt. Långsiktigt tror jag att det är en klok strategi att välja en mjukare väg.
I måndags var det första gången Barncancergalan visades på tv. Detta i en kombination med Humorgalan.
– Jag såg givetvis galan och var i förväg lite orolig för den viktiga tonaliteten. Men jag tycker att de lyckades hitta nivån. Det var sorg, och måste få vara sorg, men inte för mycket. Och det är ju samma sak med Paul. Det finns mycket glädje vid sidan av sorgen och oron. Han går i skolan som vanligt, när han inte är på sjukhuset och tar prover eller behandlas. Han spelar innebandy, fotboll och hockey. Utåt är han som vilken åttaåring som helst. Det finns ljuspunkter i tillvaron.
Den senaste tiden har mycket handlat om flyktingfrågan när det gäller välgörenhet.
– Om något är positivt med flyktingkrisen så är det att vi kan få ett mer humant och empatiskt samhälle. Vi är generellt ett välmående land där många av oss kan bidra med mer.
Han ger ett exempel.
– Under 2014 köptes det glass för 24,7 miljarder kronor i Sverige. Samma totalsumma för välgörenhet var 5,8 miljarder. Vi kanske kan köpa lite mindre glass och ge lite mer åt människor och organisationer som behöver det.
Fakta: Så hjälper du till
1. Bli barnsupporter
Som Barnsupporter är du med och kämpar för livet genom att bidra varje månad. Gå in på http://www.barncancerfonden.se/barnsupporter/har-blir-du-barnsupporter/
2. Stöd Barncancerfonden via sms
SMS:a BARNSUPPORTER till 72 900 så bidrar du med 50 kronor varje månad.
SMS:a HOPP till 72 900 så bidrar du med 50 kronor som engångsgåva. http://www.barncancerfonden.se/stod-oss/sms-gava/
3. Stöd Barncancerfonden Norra via Swish
Om du har banktjänsten och appen Swish går det fort och lätt att ge en gåva till Barncancerfonden Norra. Swishnummret är 123 903 0800. http://www.barncancerfonden.se/norra/aktuellt/nyheter/stod-oss-via-swish/
Vi kanske kan köpa lite mindre glass och ge lite mer åt människor och organisationer.