Med lite hundgodis kommer man långt på djursjukhuset. Särskilt med hundar som varit där förr, vilket Enzo har eftersom han ägs av en anställd.
Så när djursjukskötare Hanna Nyman först rakar bort hår och därefter sticker in den grova kanylen reagerar han knappt. Behagligt vilar han på britsen medan Hanna och veterinär Karin Sandström kommenterar duktigheten. Berömmet blir så översvallande att rösterna låter för glada.
- Lugna ner er, manar Enzos ägare Catarina Normann, Piteå. Annars får vi en glad retreiver.
Med andra ord; han riskerar att bli sprallig och inte kunna ligga still.
Ligga stilla
Just att ligga stilla är största problemet när hundar tappas på blod. Därför har det köpts in en vacuumsug som skapar undertryck och gör att blodet rinner ut snabbare.
Från 20 till 10 minuter kunde tiden minskas.
Snart har Enzo tappats på 459 ml blod och äntligen får han det efterlängtade godiset.
Ägs av personal
Två hundar får vara blodgivare denna dag. Båda ägs av personal och bidrar när djursjukhuset ska bygga upp blodbanken.
Vingtor är dock mera rädd av sig, han gillar inte att bli fasthållen. Matte Sanna Steinwall, Boden, tar ett stadigt grepp och binder också för munnen så han inte ska bitas. Strax ser vi hur den genomskinliga slangen färgas röd.
- Det är tur att vi som jobbar här inte är nervösa för vad som händer, säger Sanna, som också är djursjukskötare. Vanliga kunder kan ibland sprida sin rädsla. Om ägaren är orolig är det klart att också djuret blir det.
Även Vingtors tappning slutar bra, med beröm, godis och viftande svans.
Sparas 42 dagar
Blodet ska nu kylas i två timmar och därefter centrifugeras. Då skiljs röda blodkroppar från blodpasman. Blodkropparna går sedan spara i 42 dagar, i väntan på en behövande patient.
Blodbanken har byggts upp nu i höst. I september gjordes de första två tappningarna. En användes och den andra fick slängas.
Nu behöver alltså lagret fyllas på igen.