Dillkött på lamm

Framdelskött av lamm som får koka långsamt är bland det bästa som finns som grund för dillkött. Svensk husmanskost, härligt smaksatt med rikligt med dill och några droppar ättika.

Dillkött är inget man slänger ihop i en hast. Här handlar det om att förbereda och sedan bara värma.

Dillkött är inget man slänger ihop i en hast. Här handlar det om att förbereda och sedan bara värma.

Foto: Dan Strandqvist

Livsstil & fritid2018-10-12 06:15
undefined
Dillkött är inget man slänger ihop i en hast. Här handlar det om att förbereda och sedan bara värma.

För 4 personer, 1 1/2 timme

1 kg framdelskött från lamm

8 vitpepparkorn

1 lagerblad

2 morötter

1 bit purjolök

1 gul lök

en liten knippa persilja

2 tsk salt

Till såsen:

2 msk smör

2 msk vetemjöl

4 dl silad buljong från koket

1 dl tunn grädde

1 dl hackad dill

1 msk strösocker

salt och peppar

1 msk ättika, 12 %

Att äta till:

kokt potatis

blandade salladsgrönsaker

Gör så här:

1. Skala morot och lök. Skölj purjolöken. Skär köttet i bitar med ett par centimeters sida. Ge köttbitarna ett uppkok på några minuter. Slå bort vattnet och skölj kött och kastrull.

2. Börja om med nytt vatten samt de förberedda grönsakerna och kryddor. Koka upp och sjud mycket sakta under lock cirka en timme.

3. Sila av 4 deciliter buljong till såsen. Fräs smör och vetemjöl i ny kastrull, späd med buljong och grädde. Smaksätt med hackad dill, strösocker, salt, peppar och till sist ättika. Sjud i ett par minuter. Lägg i kött och grönsaker och låt allt bli genomvarmt. Servera med kokt potatis och en blandad sallad

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!