Det är precis sompå kockprogrammen på teve. Allt är redan förberett. Simon Larssons bror Dick drog upp gösarna ur Ragvaldsträsket dagen innan. Där placerades de i en sump innan de hamnade i en balja och kördes iväg till badplatsen vid Gummarksträsket.
– Vi skyndar på naturen lite. Om hundra år kan det bli som i gamla tider igen.
Martin Karlsson, sekreterare i Skellefteå södra fiskevårdsområde, har inte bråttom.
Just denna kvällfår Hugo Eklund lära sig det rätta sättet att hålla i en gös – med blöta händer och försiktigt under magen. Pappa Joel Knutsson visar hur man gör.
Först när Hugo hunnit bli tonåring kan det vara dags för gösfiskepremiär. Nu råder fiskeförbud för både kräfta och gös i Gummarksträsket och så kommer det att förbli åtminstone sju år framåt.
Forna tiders sjösänkningar- den senaste 1936 - för att skaffa fram mer jordbruksmark ledde till att sjön började växa igen.
Men tiderna förändras. År 2000 höjs sjön en halv meter, men inte nog med det. Under åren både före och efter rensar markägarna upp i åar och bäckar. Trummor byts ut, rester av gamla kvarnar och vattensågar plockas bort och återigen får traktens fiskar en chans att ta sig fram i vattendrag som tidigare varit stängda för dem. Våtmark återskapas och fungerar nu som både reningsverk och favoritställe för gäddor, änder och andra djur.
Och så, just dennasommar, var det dags att plantera in kräfta och gös. Arter som nog aldrig funnits i träsket tidigare, trots att de finns i övriga vatten i Bureälvens avrinningsområde.
– Kräftorna har vi köpt från kräftodlingen i Krångfors. 240 stycken. Den sista laddningen satte vi ut i går, berättar Martin.
Flodkräftorna är 12-13 centimeter långa och kostar 25 kronor styck. Gösarna, däremot, är i olika storlekar och alldeles gratis. Åtminstone de som fiskats upp ur Ragvaldsträsket, för båda sjöarna ingår i samma fiskevårdsområde.
Totalt ska 150 fiskarfrån tre olika sjöar planteras in.
– Vi funderar på att hämta fler från Bodaträsket och Burträsket, förklarar Martin Karlsson.
Fast gösar kan man inte flytta på hur som helst. Att befolka en sjö med nya arter, det kräver inte bara en massa fysiskt arbete med vattendragen. Kommun och länsstyrelse måste ge sitt tillstånd också. Och ska det fiskas upp gösar ur andra sjöar, då måste de respektive fiskevårdsområdena ha godkänt detta i förväg.
När rätt antal fiskaräntligen befinner sig i sitt nya träsk, då är det bara att slå sig till ro och vänta för båda arterna sprider sig långsamt. Någon gång varje år ska det provfiskas för att se hur gösar och kräftor mår, om de växer och ökar i antal. Tålamod är A och O när man ska skynda långsamt.