De guidar dig rätt i vårdlabyrinten

Måste jag uppsöka sjukvård eller kan jag avvakta? Inte en helt enkel frågeställning alla gånger, men på 1177 har de svaren. ”Är det en riktig människa? Så kan några utbrista när de kommer fram”, berättar telefonsjuksköterskan Ann-Charlotte Sjöström.

Lyssnar. ”Allt är inte svart eller vitt”, säger Ann-Charlotte Sjöström och menar att svårigheten är att få fram alla nyanser i ett telefonsamtal. Foto: Lars Eriksson.

Lyssnar. ”Allt är inte svart eller vitt”, säger Ann-Charlotte Sjöström och menar att svårigheten är att få fram alla nyanser i ett telefonsamtal. Foto: Lars Eriksson.

Foto: Foto: Lars Eriksson.

Livsstil & fritid2015-08-08 11:00

De ser dig inte, men de finns där och är redo att lyssna. De är nämligen telefonsjuksköterskor. Hörseln är det enda sinnet de har till hjälp i sökandet efter lösningen. Här handlar det om att lyssna in och ställa frågor för att till slut kunna ringa in problemet. Därefter kan de ge dig råd, hjälp och stöd i var och om du ska söka hjälp. Många gånger handlar det om hjälp till självhjälp.

– Alla som jobbar här är sjuksköterskor med lång erfarenhet. Vi ger alla som ska börja arbeta hos oss en internutbildning innan de får börja med telefonrådgivning. Hos oss finns det en gemensam arbetsmetod för hela landet, berättar verksamhetschefen Karina Salomonsson, 1177 Vårdguiden på telefon i Västerbotten.

Verksamheten kan beskrivas som att de är spindeln i sjukvårdsnätet. Karina Salomonsson menar att utan dem så skulle trycket vara ännu större på sjukvårdsapparaten. Det handlar om att nyttja vårdresurserna på bästa sätt för att de som är riktigt sjuka ska få den vård de behöver.

– Vi är ett filter som vägleder patienterna till rätt vårdnivå.

Telefonsjuksköterskorna har ett svårt och ansvarsfullt jobb som inte får bli fel, inte på något sätt. Tack vare personalens långa erfarenhet och ett bra datorstöd kan de oftast få klarhet i vad den hjälpsökande behöver för hjälp. Om det finns osäkerhet så hänvisas patienten vidare till någon vårdinrättning, hellre en för mycket istället för att någon ska missas.

– Vi chansar aldrig. Det är viktigt att vi är noggranna. Vi ställer alltid många frågor innan vi gör vår bedömning, säger Karina Salomonsson.

Det är viktigt att påpeka att telefonsjuksköterskorna inte ställer några diagnoser utan att de finns där som rådgivare.

– Behöver någon förnya sitt recept eller förlänga sin sjukskrivning ska de inte ringa hit utan vända sig till sin läkare. Är man akut sjuk ska man ringa 112 och inte till 1177, uppmanar Karina Salomonsson.

I Västerbotten finns verksamheten i Skellefteå, Lycksele och Umeå. Skellefteås enhet är störst med sina 18 telefonsjuksköterskor. Verksamheten bemannas dygnets alla timmar, årets alla dagar. Nattetid samarbetar de med kollegorna i Jämtland och Västernorrland genom att även ta emot deras samtal.

Med 14 500 samtal varje månad så är inflödet stort. Varje dag bedömer telefonsjuksköterskorna närmare 50 samtal vardera. Målsättningen är att den som ringer inte ska få vänta i längre än fem minuter och det målet klarar de. Men det handlar inte om kvantitet utan om kvallitet, försäkrar Karina Salomonsson.

– Just nu under sommaren kan det vara lite svårare att uppnå målet. Dels har övriga vårdenheter begränsade resurser samt att även vi har semesterledig personal.

Trycket är som störst på måndag förmiddag samt lördag och söndag. Karina Salomonsson påpekar också att det finns mycket information att söka på Vårdguidens hemsida.

Just i dag är det fem telefonsköterskor som tar emot en strid ström av samtal. Med sina trygga röster försöker de bringa klarhet i vad personerna som ringer egentligen behöver hjälp med.

Ann-Charlotte Sjöström har jobbat på telefonrådgivningen i tre år.

– Det kan vara svårt när vi bara kan höra och inte får träffa personerna som ringer, säger hon mellan telefonsamtalen.

Många som ringer har redan sökt efter information på nätet. Ann-Charlotte anser att de framför allt bör söka kunskap på 1177.se.

– Där finns information som är vetenskapligt grundad, försäkrar hon.

På andra sidan av rummet står Kerstin Ekesryd och pratar med lugn och tydlig röst. Hon har jobbat som sjuksköterska i 33 år och trivs i rollen som telefonsjuksköterska.

– Det här är det allra svåraste jobbet jag har haft sedan jag började som sköterska. Varje samtal är en ny relation som ska skapas.

undefined
Ansvarig. Karina Salomonsson är verksamhetschef på 1177 Vårdguiden på telefon i Västerbotten. Foto: Lars Eriksson.
undefined
Erfaren. ”Jag tycker att mitt jobb är väldigt stimulerande”, säger Kerstin Ekesryd. Foto: Lars Eriksson.
undefined
Telefon. Helen Söderlund är en av 18 telefonsjuksköterskor som jobbar i Skellefteå. Foto: Lars Eriksson.
undefined
Svara. ”Vi kan få de mest konstiga frågor, men de allra flesta är relevant”, menar Eva-Lis Persson. Foto: Lars Eriksson.
undefined
Utreda. ”Vissa samtal kan vara som ett detektivarbete”, säger Wictoria Nilsson. Foto: Lars Eriksson.
undefined
Lyssnar. ”Allt är inte svart eller vitt”, säger Ann-Charlotte Sjöström och menar att svårigheten är att få fram alla nyanser i ett telefonsamtal. Foto: Lars Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!