Då blev hjärnan min alldeles blå

Efter tre inandningar genom näsan och tre utandningar genom munnen plockar jag ut apparaten för att påpeka att det ändå känns ganska lätt att andas ut genom den. Monika Viskari invänder att det faktiskt inte har gått fem minuter än. ”Vänta får du se”, säger hon.

NORRAN TESTAR. Monika Viskari lär Norrans reporter att andas in genom näsan och ut genom munnen. Foto: Leif Andersson.

NORRAN TESTAR. Monika Viskari lär Norrans reporter att andas in genom näsan och ut genom munnen. Foto: Leif Andersson.

Foto: Foto: Leif Andersson.

Livsstil & fritid2015-02-27 19:00

Det jag får se är att det faktiskt känns lite tungt på slutet och så blir min hjärna alldeles blå på Monikas laptop. Innan andningsövningen satte igång liknade bilden av hjärnan mest abstrakt konst med olikfärgade kluttar här och där. Nu är den klart enfärgad vilket innebär att huvudet är på alerten och att koldioxid och syre är i balans i varenda cell och vindling.

Det är för att få till den där balansen som Monika lär ut konsten att andas ut med motstånd. Vilket leder till att antalet andetag per minut blir färre. Vilket i sin tur leder till att kroppen får lättare att tillgodogöra sig det syre den faktiskt behöver för att fungera optimalt.

Mätutrusningen är kopplad till laptopen och andningsapparaten liknar mest en överdimensionerad napp.

Träningsmetoden Monika lär ut ingår i samlingsbegreppet alternativ medicin. Som är vad det låter som; Ett alternativ till den skolmedicin som den vanliga hälsovården erbjuder.

Till Monika kommer människor som känner sig stressade. Som andas fort, häftigt och ytligt precis hela tiden vare sig de sitter alldeles stilla i tevesoffan eller springer i trappor. Folk som inte kan lyda det gamla goda avslappningsrådet att dra riktigt långa, djupa andetag eftersom det gör så ont i bröstkorgen att de inte kan göra just det.

Monika vet hur det känns. Har själv haft samma problem.

På vardera handleden sätts en klämma – pulsmätare - som är kopplade till mätutrustningen.

– Datorn mäter pulsslagen och mellan pulsslagen registreras data som har med energinivåer, hormoner och hjärnaktivitet att göra, förklarar Monika.

Undersökningen tar fem minuter och resultatet visar sig i form av olika diagram och staplar på skärmen.

Resultatet är inget vidare. Visserligen är min biologiska ålder (enligt datorn) tre år lägre än den faktiska, men i övrigt är Norrans utsända ingen harmonisk typ med koll på den egna andningen. Ligger mer åt det ickeutsövda hållet med en andningsfrekvens som är långt ifrån ultimat.

Så upprepas undersökningen med klämmor på och apparat i munnen, och efter bara ett par minuter blir det fart på både staplar och diagram. Allt går upp och hjärnan blir blå av syrefnatt.

Men detta tillstånd varar inte för evigt. Effekten kommer att klinga av ganska snabbt. Det krävs åtminstone ett par månaders idogt tränande varenda dag om kroppen ska lära sig att andas rätt på egen hand.

– När man börjar träna ska man använda apparaten fem minuter åt gången två tre gånger per dag, förklarar Monika. För de flesta räcker det om motståndet först ställs in på tre.

Träningstiden utökas successivt till 20 minuter. Dessutom ökas motståndet först till fyra och så småningom till maxsiffran fem.

Har redan hunnit tjuvprova femman. Den är riktigt tuff. Tar lång tid att pressa ut luften genom apparatens ventil.

NORRAN TESTAR. Monika Viskari lär Norrans reporter att andas in genom näsan och ut genom munnen. Foto: Leif Andersson.
NORRAN TESTAR. Monika Viskari lär Norrans reporter att andas in genom näsan och ut genom munnen. Foto: Leif Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!