För 4 personer, 20 minuter
2 huvuden romansallad
några blad av annan sallad, gärna mörk
1 dl färskriven parmesanost
Till dressingen:
2 ägg
2 italienska sardeller
1 vitlöksklyfta
1 msk färskpressad citronsaft
1 dl olivolja
salt och svartpeppar
Att äta till:
4 skivor vitt bröd
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
lufttorkad skinka och salami
Gör så här:
1. Riv salladsbladen direkt i portionsskålar. Skär bröden till sockerbitsstora, kantfria tärningar. Pressa vitlöken i olja och vänd runt brödbitarna i blandningen. Rosta dem i het ugn tills de får färg.
2. Koka äggen 2 minuter. Skala och lägg i mixer tillsammans med sardellfiléer och skalad vitlök. Mixa samman och tillsätt olja i fin stråle. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Ringla dressingen över salladen.
3. Toppa med italienska charkuterier, färskriven parmesanost och brödtärningar.