Byafest med kulinariska upplevelser

Matfest. Från hembakat bröd och rökt fläsk till köttsoppa med klimp. Det bjöds på god mat av olika slag på byafesten i Mörttjärn.

Matfest. Från hembakat bröd och rökt fläsk till köttsoppa med klimp. Det bjöds på god mat av olika slag på byafesten i Mörttjärn.

Foto: Matfest. Från hembakat bröd och rökt fläsk till köttsoppa med klimp. Det bjöds på god mat av olika slag på byafesten i Mörttjärn.

Livsstil & fritid2015-08-04 09:12

Sommarens byafest, som i folkmun kallas "Tjännfesten", i Mörttjärn, Norsjö, hölls vid tjärnen mitt i byn.

Rolf Holmqvist, ordförande i Mörttjärns byaförening, hälsade alla välkomna.

I studiecirkeln "Mat från förr i Mörttjärn" har ett antal Mörttjärnbor, som nu bor i byn eller med rötter från byn, träffats ett antal gånger för att ta reda på vad man åt förr i tiden. Ledare för studiecirkeln har varit Ruth Holmquist, Släppträsk, Malå. I samarbete med Mörttjärns byaförening delade kursdeltagarna med sig av några kulinariska upplevelser.

Ruth Holmquist presenterade en meny som bestod av mjukkaka, ljusugnsbröd, syltefläsk, rökt fläsk, rökt fisk, ägg, samt drycker som kärnmjölk, svagdricka och hallonsaft. Som varmrätt serverades köttsoppa och till efterrätt fruktsoppa.

Besökarna hann också med att dricka kaffe, gå en tipsrunda och få kulturell information av Ingvar Holmquist och Kurt Grahn.

Bo Grahn

Matfest. Från hembakat bröd och rökt fläsk till köttsoppa med klimp. Det bjöds på god mat av olika slag på byafesten i Mörttjärn.
Matfest. Från hembakat bröd och rökt fläsk till köttsoppa med klimp. Det bjöds på god mat av olika slag på byafesten i Mörttjärn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!