Bookmakertoast

På restaurang Bellmansro i Stockholm serverades en variant av bookmakertoast under namnet biffsmörgås. Krogen brann upp för över 60 år sedan, men mackan lever kvar.

Biffsmörgås var en bästsäljare på Stockholmskrogen Bellmansro.

Biffsmörgås var en bästsäljare på Stockholmskrogen Bellmansro.

Foto: Dan Strandqvist

Livsstil & fritid2018-10-26 06:50
Biffsmörgås var en bästsäljare på Stockholmskrogen Bellmansro.
Biffsmörgås var en bästsäljare på Stockholmskrogen Bellmansro.

För 4 personer, 20 minuter

8 skivor ljust lantbröd

smör och olivolja

500 g oxfilé

1 krm svartpeppar

2 stora, fasta tomater

1 dl färskriven pepparrot

Till senapsdressingen:

2 msk fransk senap av dijontyp

1 msk olivolja

1 tsk strösocker

1 krm vinäger

Att äta till:

rucolasallad

bladpersilja

Gör så här:

1. Blanda fransk senap, olivolja, lite socker och vinäger till en slät dressing. Skala och riv pepparroten fint.

2. Kantskär brödet. Stek brödskivorna i smör och lite olivolja. Brödbitarna ska få färg, men inte bli brända.

3. Putsa och skär köttet i 4 skivor. Lägg köttbitarna på stadigt underlag med snittsidan uppåt och banka ut lätt. Peppra och stek i lika delar smör och olivolja en dryg minut per sida. Köttet får gärna vara rödrosa i mitten men inte så att det vätskar sig.

4. Skiva och stek tomterna någon minut per sida. Lägg ihop de varma smörgåsarna i tur och ordning med bröd, stekt kött, senapsdressing, tomatskivor, riven pepparrot och en avslutande brödskiva. Servera med rucolasallad och garnera med bladpersilja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!