Det gamla kontorshuset står intakt på kullen lite ovanför det nuvarande. Det har byggts ut i omgångar, det ser vi när vi jämför dagens bild med det gamla vykortet, som torde vara från tiden när byggnaden var ny.
Kontoret togs i bruk 1927.
Huset var kontor ända till Boliden lät bygga det nya, en koloss i tegel som togs i bruk 1972. Därefter byggdes det gamla om till utbildningslokaler.
Var museum i 20 år
Det såldes sedermera till Skellefteå kommun som hyrde ut till Skellefteå museum. Där fanns gruv- och mineralmuseet Bergrum Boliden i cirka 20 år, men lades ner hösten 2012. Sedan såldes huset tillbaka till Bolidenbolaget - för en krona.
– Vi har varit ägare igen sedan förra sommaren, säger Erica Nilsson, informationschef på Boliden gruvor. Det visade sig att huset var i sämre skick än väntat. Så våra planer på att bygga upp ett eget informationscenter har legat på is. Först måste byggnaden renoveras. Vi började med att dränera källaren och har förbättrat ventilationen.
Takbyte
Nu i juni är det takets tur. Yttertaket ska höjas 30 centimeter, så att mera isolering ska rymmas.
– Som läget har varit har vi eldat för kråkorna, säger Erika Båtsman, som är projektledare för renoveringen.
Taket ska öppnas i omgångar så att det inte blir så riskabelt vid regnväder. Takstolar och isolering byggs på, därefter läggs ett nytt tak av samma typ som det gamla.
Detta beräknas vara klart till semestrarna.
Konferensrum
Sedan är det dags för insidan. Man börjar med den översta av tre våningar. Där finns i dag många rester av museet, våningen ser ut som i ett rivningshus.
– Här ska det bli flera konferensrum, samt ett litet pentry, säger Erika Båtsman när vi går runt i bråten.
Nästa år är det dags att ta itu med våning ett och två. På andra våningen blir det fler konferensrum samt projektrum.
– Det blir en kombination av arbetsrum och mötesrum där folk ska jobba ihop när de gör gemensamma projekt. Men man flyttar inte över permanent.
Teknik för besökare
På bottenvåningen blir det ett besökscenter som ska handla om Bolidenbolaget och dess historia. Det ska ha en liten cafédel samt några rum med historia, nutid, teknik och kanske lite experiment.
– Vi har bildat en referensgrupp för besökscentret, förklarar Erica Nilsson. Där ingår även hembygdsföreningen och Framtidsgruppen i Boliden.
Stor efterfrågan
Projektledaren för besökscentret är Anna Hallberg:
– Det är stor efterfrågan på något att visa upp för turister, skola och andra besökare, säger hon.
I höst ska planeringen för utställningen börja.
– Vi hoppas att den kan öppna sommaren 2015, säger Anna Hallberg.