Biffstek med rosmarinskum

På krogen ska maten sticka ut både i smak och utseende. Skum är ett sätt att lyfta en rätt.

Skum är ett typiskt kroggarnityr. Effektfullt om man vill att maten ska sticka ut.

Skum är ett typiskt kroggarnityr. Effektfullt om man vill att maten ska sticka ut.

Foto: Dan Strandqvist

Livsstil & fritid2018-10-10 06:15
Skum är ett typiskt kroggarnityr. Effektfullt om man vill att maten ska sticka ut.
Skum är ett typiskt kroggarnityr. Effektfullt om man vill att maten ska sticka ut.

För 4 personer, 35 minuter

salt och svartpeppar

smör och rapsolja

Till skyn:

1 dl rödvin

2 dl vatten

1 msk konc. kalvfond

1 tsk svartpeppar

1 msk kinesisk soja

1 msk majsstärkelse + 1 1/2 msk vatten

salt

Till skummet:

3 dl lättmjölk

4–5 kvistar färsk rosmarin

3 msk hackad persilja

1 äggula

Att äta till:

2 stora tomater

klyftpotatis

gröna bönor

1. Koka upp rödvin, vatten, kalvfond, svartpeppar och kinesisk soja. Red med majsstärkelse löst i vatten till sky. Sjud 5 minuter. Smaka av med salt.

2. Banka ut köttet med köttklubba och stek det 2 minuter per sida i lika delar smör och rapsolja. Salta och peppra efter vändning. Dela tomaterna i halvor och stek med ett par minuter.

3. Koka upp lättmjölken. Dra kastrullen från värmen och lägg i rosmarinblad och persilja. Hacka samman med stavmixer. Tillsätt en äggula och vispa skum med stavmixern i "ytläge". Täck tomaterna med skum och servera med ugnsstekta potatisklyftor och lättkokta gröna bönor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!