Benfri lammsadel

Lammsadel sa man förr och stekte lammryggen med benet kvar. I dag är vägen till välsmakande rygg förenklad med utskurna filéer.

Livsstil & fritid2015-02-27 03:00

Gör så här

1. Putsa och krydda filéerna varsamt med salt, vitpeppar och rosmarin och stek dem i en medelvarm panna i lika delar smör och olivolja. Beräkna stektiden till 5–7 minuter med en vändning för rödrosa kött, något längre om man vill ha det genomstekt.

2. Lyft det färdiga köttet ur pannan och linda in det i aluminiumfolie. Lägg så det håller sig varmt i 10 minuter.

3. Skär ned grönsakerna i bitar med ett par centimeters sida. Stek i enbart olivolja med flera vändningar. Mot slutet tillsätts riven vitlök, 1 eller 2 klyftor, och hackad färsk rosmarin.

4. Lägg upp grönsakerna som bädd och toppa med drygt centimeterbreda skivor lammytterfilé. Fördela lite av olivoljan från grönsakspannan över och krydda extra med flingsalt och nymald svartpeppar.

För 4 personer 30 minuter 600 g lammytterfilé salt och peppar smör och olivolja 1 tsk hackad, färsk rosmarin Att äta till: stekt potatis, om man vill 2 zucchini 1–2 aubergine 2 röda paprikor 1 rödlök 2 vitlöksklyftor 1 msk hackad, färsk rosmarin flingsalt och svartpeppar 16731138Foto: Dan Strandqvist.Foto: Dan Strandqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!