För 4 personer, 45 minuter
2 stora auberginer
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 tsk malen spiskummin
1 msk hackad, färsk timjan
2 burkar krossade tomater, ca 900 g
1 tärning grönsaksbuljong
1 krm torkad, hackad chili
salt
olivolja
Att äta till:
couscous
blandade blad
Gör så här:
1. Skär auberginerna i drygt centimetertjocka skivor. Lägg skivorna på ett fat och strö över 1/2 matsked salt. Låt stå så i 20 minuter. Tippa upp tomatkrosset i sil och sätt en skål under.
2. Hacka de gula lökarna och låt de mjukna i en kastrull med en matsked olivolja. Pressa i vitlök och krydda med spiskummin och timjan. Tillsätt de avrunna tomaterna. Späd med lite tomatvätska om det blir för torrt i kastrullen. Smula i buljongtärningen och strö i chili. Koka upp och sjud 5 minuter.
3. Skölj av aubergineskivorna och pressa dem torra mellan dubbla lager hushållspapper. Stek därefter skivorna i olja, 2 minuter per sida. Varva aubergineskivor och tomatröra i en ugnsfast form. Gratinera allt i 20 minuter i 200 graders ugn. Serveras med couscous och blandade blad.