Auberginegratäng

Vackert blank och mörkt lila. Älskad i världen, men lite underskattad i Sverige. Här är en god anledning till att börja äta aubergine.

Auberginegratängen görs helt vego och serveras gärna med couscous och blandade blad.

Auberginegratängen görs helt vego och serveras gärna med couscous och blandade blad.

Foto: Dan Strandqvist

Livsstil & fritid2018-04-09 08:49
Auberginegratängen görs helt vego och serveras gärna med couscous och blandade blad.
Auberginegratängen görs helt vego och serveras gärna med couscous och blandade blad.
Auberginegratängen görs helt vego och serveras gärna med couscous och blandade blad.
Auberginegratängen görs helt vego och serveras gärna med couscous och blandade blad.

För 4 personer, 45 minuter

2 stora auberginer

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

1 tsk malen spiskummin

1 msk hackad, färsk timjan

2 burkar krossade tomater, ca 900 g

1 tärning grönsaksbuljong

1 krm torkad, hackad chili

salt

olivolja

Att äta till:

couscous

blandade blad

Gör så här:

1. Skär auberginerna i drygt centimetertjocka skivor. Lägg skivorna på ett fat och strö över 1/2 matsked salt. Låt stå så i 20 minuter. Tippa upp tomatkrosset i sil och sätt en skål under.

2. Hacka de gula lökarna och låt de mjukna i en kastrull med en matsked olivolja. Pressa i vitlök och krydda med spiskummin och timjan. Tillsätt de avrunna tomaterna. Späd med lite tomatvätska om det blir för torrt i kastrullen. Smula i buljongtärningen och strö i chili. Koka upp och sjud 5 minuter.

3. Skölj av aubergineskivorna och pressa dem torra mellan dubbla lager hushållspapper. Stek därefter skivorna i olja, 2 minuter per sida. Varva aubergineskivor och tomatröra i en ugnsfast form. Gratinera allt i 20 minuter i 200 graders ugn. Serveras med couscous och blandade blad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!