Ärt- och rotsakssoppa

Ärtsoppa klarar sig bra helt utan fläsk. I stället kan man blanda soppan med morötter och rotselleri.

Helt vegetarisk ärtsoppa med stekta krutonger och kryddgrönt är både god och färgstark mat.

Helt vegetarisk ärtsoppa med stekta krutonger och kryddgrönt är både god och färgstark mat.

Foto: Dan Strandqvist

Livsstil & fritid2018-11-08 06:45
Helt vegetarisk ärtsoppa med stekta krutonger och kryddgrönt är både god och färgstark mat.
Helt vegetarisk ärtsoppa med stekta krutonger och kryddgrönt är både god och färgstark mat.

För 4 personer, 1 timme + tid för blötläggning

500 g torkade gula ärtor

2 gula lökar

3 morötter

1 bit rotselleri, 150 g

2 lagerblad

1/2 kruka mejram

salt och peppar

Att äta till:

krutonger

smör och rapsolja

Gör så här:

1. Lägg ärtorna i blöt över natten eller i minst 12 timmar. Sila av blötläggningsvattnet och slå på nytt vatten så det täcker dem med råge. Koka upp och sänk värmen så att de sjuder sakta. Tillsätt salt, lagerblad, skalade gula lökar, skalade morötter, skalad rotselleri och mejram. Sjud under lock i 1 timme.

2. Förbered krutongerna. Kantskär brödet och skär det sedan i sockerbitsstora tärningar. Stek brödbitarna i lika delar smör och rapsolja. Vänd flera gånger så de får fin färg runt om. Krutongerna bjuds i skål.

3. Skumma av lösa ärtskal. Passera soppan helt slät med stavmixer. Om soppan är för tjock kan den spädas med vatten och kokas upp en sista gång. Smaka av med salt och peppar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!