Jag googlar på begreppet. Efter 0,53 sekunder får jag upp 11 300 resultat. Det översta i listan, som för övrigt blir ungefär lika lång som fjolvintern, härrör från Aftonbladet 24 april 2015 och heter: ”Skylten som ska stoppa alla skrevande män”. Begreppet jag googlade på var: Skrevande män …
När jag scrollar i listan kan jag rätt snabbt konstatera att begreppet/företeelsen eller vad man nu väljer att kalla det föranlett debatter, nyhetsartiklar, krönikor, fler debatter och åsikter för, emot och allt däremellan.
Ämnet diskuterades vid en av våra fikapauser här på Norran nyligen. Där fanns både män och kvinnor. Alla tyckte till och det ventilerades många olika orsaker till- och synpunkter på skrevandet. Vissa tyckte si, andra tyckte så och så kom ett par förklaringar. Och så fanns det dom som bara uttryckte: ”Men orka”, i meningen att det finns väl annat att störa sig på eller diskutera …
Apropå toppträffen från Aftonbladet (se ovan) så handlar den om journalisten Annika Leone som i tv 4:s Nyhetsmorgon drog historien om hur hon stört sig på skrevande män i Stockholms tunnelbana. Istället för att knyta näven i byxfickan, tog hon kontakt med en kompis som är art director som helt enkelt designade en förbudsskylt. Vad skylten föreställer? En skrevande man med tydliga bollar mellan benen. Karaktären är överstruken med ett tjockt, gult streck (!).
Men vad är det som gör att vissa män skrevar så till den milda grad när de sitter? Handlar det om att ta plats eller om härskarteknik? Och varför har det skapat sådan debatt och diskussion? Har det tagit avstamp med anledning av provokation? Och är det kvinnor som blir mest provocerade, eller handlar det om att det, rent generellt, anses oförskämt att sitta bredbent främst när man åker kollektivt? De som skrevar tar ju större plats än de som inte gör det.
I alla fall så blåstes det liv igen i den allmänna debatten så sent som i höstas. Då uttalades fysiologiska förklaringar som höftledens anatomi och höftsjukdomar. Där nämns bland annat artros som en potentiell orsak till att vissa män sitter väldigt bredbent.
En man tog själv upp frågan med mig – utan att jag själv fört det på tal. Han sa att hans naprapat (eller var det kiropraktor) sagt att han SKA sitta bredbent. Det hade med höftböjaren att göra. Fysiologiskt sett skulle det vara bättre att sitta bredbent – i alla fall för höftböjaren.
Jag grunnar på frågan: Blir jag själv provocerad när en man sitter bredbent … Nej, inte så jag tänker särskilt mycket på det eller stört mig på det, faktiskt. Sitter jag själv och skrevar ibland? Njaa, kanske ibland men aldrig när jag bär kjol. Det GÅR ju inte eftersom jag inte vill spräcka kjolen. Men efter ett tufft löp- eller skidpass kan jag sitta rätt bredbent. Det är skönt och hjälper till att sträcka ut insidan av låren.
Men nu är min egen reflektion kring ämnet över för denna gång. Jag sätter punkt (och just nu, i skrivande stund, sitter jag själv med benen i kors).
En man tog själv upp frågan med mig. Han sa att hans naprapat (eller var det kiropraktor) sagt att han SKA sitta bredbent. Det hade med höftböjaren att göra.