Anna mitt i skörden

Visserligen är allting försenat, gurkorna små och tomaterna lika med noll, men det betyder inte att Anna Bauers odlarmöda är förspilld. Dottern Sally får ta i av alla krafter när jättemoroten ska dras upp ur jorden. Det är skördetid i Paradiset.

Kolla moroten! Sally får jobba för att få upp rotfrukterna. Foto: Annika Eriksson.

Kolla moroten! Sally får jobba för att få upp rotfrukterna. Foto: Annika Eriksson.

Foto: Foto: Annika Eriksson.

Livsstil & fritid2015-09-09 20:00

Senast Norran mötteAnna på kolonin var i mitten av juni. Då var åtskilliga plantor nerpåtade, jorden dolde nysatta frön och det enda som hunnit bli riktigt storståtligt var rabarberbladen som flaxade i den starka blåsten.

Sedan kom regnet. Därefter fortsatte det att regna. Och så regnade det lite till.

– Jag har inte behövt vattna så mycket, konstaterar Anna och blickar ut över sin två och en halv kolonilott stora jordplätt som är täckt av idel gröna nyanser. Frön och småplantor har genomgått en total förvandling.

Trots att det inteblir några tomater i år och trots att pumporna inte hinner växa till sin rätta storlek så har Anna och barnen ändå fullt sjå att hinna med att skörda. Det tar tid att plocka hallon, krusbär och svarta vinbär. Det tar också tid att äta upp allting. Rotsaker, kål och lök går att lagra, annat är det värre med. Men det finns en lösning även på det problemet.

– Jag byter grönsaker med grannen och får potatis istället.

Nu går det ocksåatt se vad som dolde sig i den fröpåse med iransk text och okänt innehåll som hon fick av en kolonigranne. Fröna har utvecklats till en krydda som påminner om krasse. Fast med den skillnaden att den iranska växten har mera bett i sig.

Anna Bauer är också förtjust i grönkålssorten "Red Russian".

– Känn på smaken, visst är den god.

Allra nöjdast är hon med löken. Gul, röd, purjo … Oavsett sort så har det vuxit bra.

Från början var dettänkt att odlandet skulle äga rum på två lotter. Tillsammans med en kompis hyr Anna också en tredje. På den gemensamma lotten var det tänkt att det enbart skulle slappas, fikas och lekas.

Nu blev det inte riktigt så.

– Vi odlar squash där istället.

För Annas del ärdetta tredje säsongen i rad och som vanligt fortsätter hon att odla på sina komposthögar. Men inför nästa säsong har hon ändå tänkt ändra på vissa saker.

– Jag ska börja tidigare och somliga saker ska sås redan i höst så att de hinner växa till sig. Palsternacka och morot till exempel.

Och apropå höst:

– Vill man skaffa kolonilott ska det göras nu. Då hinner man göra iordning den och så är det bara att sätta igång och sätta till våren.

Namnlös. Men riktigt pepprig, påminner om krasse. Foto: Annika Eriksson.
Namnlös. Men riktigt pepprig, påminner om krasse. Foto: Annika Eriksson.
På sluttampen. Ännu finns det hallon kvar att plocka till salladssmoothien. Foto: Annika Eriksson.
På sluttampen. Ännu finns det hallon kvar att plocka till salladssmoothien. Foto: Annika Eriksson.
Förblir liten. Det har inte varit någon bra sommar för pumporna. Foto: Annika Eriksson.
Förblir liten. Det har inte varit någon bra sommar för pumporna. Foto: Annika Eriksson.
Titta mamma! Jag drog upp den själv! Foto: Annika Eriksson.
Titta mamma! Jag drog upp den själv! Foto: Annika Eriksson.
Lekfullt. Odlandet är både lust och arbete. Foto: Annika Eriksson.
Lekfullt. Odlandet är både lust och arbete. Foto: Annika Eriksson.
Kolla moroten! Sally får jobba för att få upp rotfrukterna. Foto: Annika Eriksson.
Kolla moroten! Sally får jobba för att få upp rotfrukterna. Foto: Annika Eriksson.
Skördefröjd. Anna Bauer har mycket kvar att plocka. Foto: Annika Eriksson.
Skördefröjd. Anna Bauer har mycket kvar att plocka. Foto: Annika Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!