Främlingsfientlighet är något som blir mer och mer aktuellt i hela Europa.
Nu ska tio ungdomar från Skellefteå, fem från Kanalskolan och fem från Sörböleskolan, och fem ungdomar från Arvidsjaur tillsammans med tio elever från Luleå åka till Polen för att utbilda sig och sedan sprida kunskap om antisemitism.
Alla från årskurs 9. Resan kommer att innehålla nerslag i flera platser och händelser som har koppling till förintelsen, bland annat Auschwitz, och målet är att utbilda ungdomar om detta men också om antidemokratiska rörelser idag och grundläggande värderingar.
Det började med att man fick ansöka till Svenska kommittén mot antisemitism och Skellefteskolorna fanns då med bland de utvalda. Sedan har eleverna själva fått skriva en egen ansökan om att få åka med.
På Kanalskolan kom 40 ansökningar in berättar SO-läraren Björn Ström. Han tog ut 19 av dessa och sedan fick lotten avgöra. På Sörböleskolan var proceduren liknande.
– Eleverna fick berätta vad de engagerade sig i på fritiden och om de hade ett politiskt intresse, säger SO-läraren Olov Södermark som tillsammans med Björn Ström är de som ska åka med eleverna från Skellefteå.
Eleverna är medvetna om vad som väntar och varför de vill åka.
– När jag gick i årskurs 5 i USA så läste jag mycket om andra världskriget och bland annat en bok ur ett judeperspektiv. Det har varit min önskan att komma dit och se hur det ser ut. Jag vill inte bara ha sett det på bilder, jag vill uppleva det på plats, säger Emelie Wikström.
– Det man vet är bara ord och siffror. Man har läst hur många som har dött, men man vet inte hur det var. Det kommer att bli mer än verklighet nu, säger Isac Berglund.
– Jag ser framför allt fram emot att få uppleva det när man är där. Det är svårt att bara läsa sig till det som hänt, säger Johanna Lindh.
Naturligtvis kommer de att få se saker de inte var riktigt förberedda på.
– Det är många som säger att man kommer att bli berörd, säger Julia Häggström.
– Men det är inte viktigt att man ska bli berörd på det sättet att man förväntas bli det. Vi lärare är ofta väldigt bra på att berätta för eleverna hur det ska reagera, men det är viktigt att man skapar sig en egen bild av det här, säger Södermark.
Programmet är inte satt fullt ut. Men det kommer att inledas med två dagars utbildning i Luleå.
– Utbildningen kommer att handla om förintelsen och nazism och kopplingar hur det ser ut i hela Europa just nu, säger Södermark och fortsätter:
– Sedan kommer vi att besöka judiska kvarter i Krakow och andra saker också.
Olov själv har besökt Auschwitz och vet vad som väntar, men han kommer inte att hålla i någon utbildning på plats.
– Nej, det kommer att vara utbildade guider som sköter den biten. Däremot ansvarar vi för andra saker, konstaterar han.
Att få ta med elever till Auschwitz ser han som något väldigt positivt.
– Det här är en väldigt bra grej. Jag har flera gånger funderat på att ta med elever dit, men det har kostat väldigt mycket. Nu får vi chansen ändå.
Tanken är att eleverna själva ska kunna sprida informationen de samlar på sig till andra elever.
– Vi får se hur vi kommer att göra det, och som jag förstår det så kommer vi att få uppdrag nere i Polen också. Tanken är att det ska förmedlas till andra och lite efterarbete kommer att göra redan på plats.
– Tanken kan vara att Svenska kommittén mot antisemitism letar framtida medarbetare, säger Ström.
Idag startar man resan mot Polen. Förhoppningsvis så är baggaget fullt av erfarenheter när man vänder hem sex dagar senare.