En hundägare rastar sin hund i Hemavan under fredagen.
En hundägare rastar sin hund i Hemavan under fredagen. Foto: Jonas Berglund/TT

Länsstyrelsen om stormläget: ”Respektera varningen”

Länsstyrelsens tidigare uppmaningar om att respektera väderläget och ha gott omdöme kvarstår. ”Vi fortsätter med samma budskap som tidigare. Det som är nytt är att det finns risk för lavinfara i fjällen och vi råder till att respektera den”, säger Lilian Johansson, kriskommunikatör Länsstyrelsen Västerbotten till Västerbottens-Kuriren.

SMHI varnar för lavinfara i fjällen och Länsstyrelsen uppmanar till att respektera varningen och ta den på allvar. Utöver lavinfaran kvarstår samma budskap som tidigare om att vara försiktig och ta hand om sig själv och andra.

Efter krismötet: ”Förbered er på att strömmen går”

– Det har ändå varit lugnt trots stormen. En del vägar är besvärliga att ta sig fram på eller har stängts av. Det som är nytt är varningen om lavinfara som bör respekteras, säger Lilian Johansson.

Det har förekommit störningar efter stormen Jans framfart men inte i den omfattning som Länsstyrelsen först befarat. Efter eftermiddagens samverkansmöte mellan samtliga aktörer i Västerbottens län har ingen ytterligare samverkan åberopats.

– Det har varit en del mindre störningar men inget som har varit omfattande. Vår bedömning är att stormen har kulminerat och sakta börjat avta. I dagsläget ser vi inga skäl till att kalla till ett nytt möte, säger Tobias Vintheimer, beredskapshandläggare på Länstyrelsen Västerbotten.

Stormen Jan väntas avta långsamt under fredagskvällen. Det kan vara fortsatt blåsigt på sina håll.

Sara Malmborg/Västerbottens-Kuriren

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut