Johan, 47, startar upp klassiska bageriet igen: “Varit en dröm”

Kåge tunnbröd har sedan förra året legat i malpåse.
Men nu väcks det klassiska bageriet till liv igen.
– Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger nya ägaren Johan Lindfors.

Johan Lindfors har själv jobbat som bagare på Kåge tunnbröd i sammanlagt cirka 15 år.

Johan Lindfors har själv jobbat som bagare på Kåge tunnbröd i sammanlagt cirka 15 år.

Foto: Magnus Lindkvist

Kusmark2025-05-13 17:57

År 2021, fem år efter att koncernen No Plan B tagit över Kåge tunnbröd, flyttades verksamheten till Bureå från Kåge. Tanken var att växla upp i större lokaler – men resultaten uteblev och 2024 togs beslut om att lägga ner.

Sedan dess har No Plan B försökt hitta någon som vill ta över, vilket de nu gjort. Sedan bara veckor tillbaka äger Johan Lindfors verksamhetens varumärken och klassiska recept.

– Det känns både spännande och kul. Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger Johan när Norran kommer på besök denna soliga tisdag.

Än är långt ifrån allt på plats i det nya bageriet – men innan semestrarna hoppas han att bröd ska finnas ute i butikerna.
Än är långt ifrån allt på plats i det nya bageriet – men innan semestrarna hoppas han att bröd ska finnas ute i butikerna.
Än är långt ifrån allt på plats i det nya bageriet – men innan semestrarna hoppas han att bröd ska finnas ute i butikerna.
Än är långt ifrån allt på plats i det nya bageriet – men innan semestrarna hoppas han att bröd ska finnas ute i butikerna.

Han har själv jobbat på Kåge tunnbröd när de höll till i Kåge. Han började som prao under högstadiet och fortsatte sedan som bagare under många år.

– Sedan jag började där har jag alltid tyckt om att baka bröd, säger Johan som haft mycket stöttning av Tommy Pettersson – mannen som ägde Kåge tunnbröd fram till 2016.

– Han har varit väldigt betydande för mig. Både som tidigare chef och nu i beslutet att starta upp Kåge tunnbröd igen. Utan honom hade det aldrig gått.

Det nya bageriet ligger i det som tidigare var en foderlada på Joahns hemgård i Kusmark.
Det nya bageriet ligger i det som tidigare var en foderlada på Joahns hemgård i Kusmark.
Det nya bageriet ligger i det som tidigare var en foderlada på Joahns hemgård i Kusmark.
Det nya bageriet ligger i det som tidigare var en foderlada på Joahns hemgård i Kusmark.

När Johan nu startar upp bageriet så väljer han att flytta tillbaka det till Kågedalen. Han undersökte först möjligheten att använda de gamla lokalerna i Kåge, men de används till annat idag. Istället föll valet på att bygga bageriet intill Johans hem i Kusmark.

– Jag pratade med familjen och alla är med på tåget. Att få göra det hemma känns som ett privilegium, säger han.

Själva brödet kommer att bakas i det som tidigare var en foderlada. Efter omfattande renoveringar är lokalen på väg att bli ett bageri. Varorna kommer sedan att säljas i matvarubutiker, men även direkt på gården.

Kan det bli tal om ett sommarcafé här i framtiden?

– Kanske, men nu i början handlar det mer om att komma igång med bakandet, säger Johan och ler.

På gården finns hästar – och inte långt ifrån ligger en nybyggt minigolfbana. På frågan om det kan tänkas bli ett sommarcafé här i framtiden svarar Johan "kanske". "Nu i början handlar det mer om att komma igång med bakandet", säger han.
På gården finns hästar – och inte långt ifrån ligger en nybyggt minigolfbana. På frågan om det kan tänkas bli ett sommarcafé här i framtiden svarar Johan "kanske". "Nu i början handlar det mer om att komma igång med bakandet", säger han.
På gården finns hästar – och inte långt ifrån ligger en nybyggt minigolfbana. På frågan om det kan tänkas bli ett sommarcafé här i framtiden svarar Johan "kanske". "Nu i början handlar det mer om att komma igång med bakandet", säger han.
På gården finns hästar – och inte långt ifrån ligger en nybyggt minigolfbana. På frågan om det kan tänkas bli ett sommarcafé här i framtiden svarar Johan "kanske". "Nu i början handlar det mer om att komma igång med bakandet", säger han.

Vad kommer du att baka?

– Till en början kommer fokus att ligga på ljusugnsbrödet. Klassiska Kågekakan kan bli aktuell först nästa år, säger Johan.

Även receptet till klassiska Dahlqvist tunnbröd, som länge bakades på Sörböle, finns att tillgå. Men om och när han ska börja baka det är mer oklart.

– Jag fokuserar främst på Kåge-recepten, säger Johan som hoppas att ljusugnsbrödet ska finnas i butikernas hyllor innan sommarsemestrarna.

– Det hade varit fantastiskt om jag kunde vara klar till midsommar, men jag väntar fortfarande på maskiner så jag vågar inte lova något, säger Johan och ler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!