På söndag invigs utställningen TRÄ på Skellefteå museum. Under vernissagen kommer samtal om träets framtida möjligheter inom Skellefteå kommun att hållas.
Utställningsantikvarien Anna Lindfors kommer vara moderator för samtalet och medverka kommer Jannike Lindbergh, verksamhetsledare på T2 College och ordförande för föreningarna Skellefteå Makerspace och Idéforum, Olov Karlsson, biträdande professor på LTU Träteknik och Anders Gustafsson, projektledare och forskare hos RISE, avdelningen för träbyggande och boende.
– Idén om den här utställningen har funnits länge, men arbetet påbörjades för ungefär ett år sedan och vi har byggt på den sedan november, så nu ser jag verkligen fram emot att få öppna utställningen och se hur det kommer att tas emot av besökarna, berättar Anna Lindfors.
Skellefteå är en modern trästad och driver den tekniska utvecklingen inom trä. Här sker en kombination av forskning och utveckling kring träbyggande.
– Skellefteå är känd som en trästad. Här har vi till exempel Lejonströmsbron som är den äldsta och en av de längsta träbroarna i landet som fortfarande är i bruk. Med den närhet till skog som finns här så har vi en lång tradition av byggande i trä och framför oss har vi ju Kulturhuset som kommer byggas i trä, berättar Carola Fallgren, kommunikationsansvarig på Skellefteå museum.
Träet har sedan urminnes tider använts av människan i olika sammanhang och syften. Den 5200 år gamla Kalvträskskidan vittnar om att vi haft kunskapen om hur man brukar träets egenskaper i vår trakt sedan lång tid tillbaka.
– Träet kan sammanfatta vår bygds historia genom att den alltid varit en del av vår natur och vi har använt den sedan flera tusen år tillbaka, säger hon.
Utställningen tar oss genom historien då träet började användas av oss människor, och vidare för att brukas som byggmaterial till hus och inom sjöfarten. Vi får lära oss mer om skogsindustrin, hur trähandeln har sett ut genom tiderna och om träindustriepoken till hur träbranschen fungerar i dag och hur formgivningen av trä har utvecklats.
Efter 1800-talets industriella revolution gick användningen av trä ner och man började använda nya byggnadsmaterial, men nu har trä kommit tillbaka som material igen och alltfler hus byggs av trä.
– Utställningen kommer att stå här under tre år, så det kommer att finnas möjlighet till förändring. I anslutande utställningshall kommer vi att ha olika tillfälliga utställningar inom temat trä, berättar Anna Lindfors.
Den 14 april kommer den första tillfälliga utställningen, i den närliggande hallen, öppnas. Det är forsknings- och innovationscentrumet Sliperiet från Umeå som har producerat den och den kommer handla om hur framtiden för skogsindustrin ser ut och vilka innovationer digitaliseringen av träindustrin kan bidra till. i den utställningen kommer några av de nya industriella verktyg och trämaterial som i dag finns tillgängliga att presenteras.
– I utställningen har man satsat mycket på tillgänglighet för alla. Genom att scanna QR-koder som finns vid texterna som är uppsatta på olika ställen, kan man välja att översätta den till andra språk och man kan även få texterna upplästa. Något annat som vi har tänkt på är bland annat framkomligheten för rullstolsburna, säger Carola Fallgren.