Cathrine Enqvist jobbar som verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Bilda i Skellefteå. Hon är utbildad musiklärare och har tidigare jobbat på kulturskolan, och även med musik inom äldreomsorgen och med musikterapi på olika sätt. Sedan fyra år tillbaka jobbar hon med folkbildning på Studieförbundet Bilda. Ett område som hon brinner extra mycket för är kultur i vården
– Det finns mycket forskat kring vilken inverkan kultur har för hälsan och tillfrisknandet. Hjärnan innehar många kopplingar och är en avancerad kroppsdel. Det är viktigt att den får aktiveras genom att delta i olika kulturaktiviteter, helst varje dag. Och när de äldre inte klarar av att ta sig till kulturaktiviteterna, måste kulturen få komma ut till boendena istället, säger hon.
Cathrine själv har deltagit i en förstudie till en forskning som Region Västerbotten gjort och där musik var det kulturella området. Resultatet visade att personer behövde mindre lugnande medicin och sömntabletter efter dessa musiktillfällen. Det finns även forskning kring vilket typ av kulturinriktning som ger bäst effekt för rehabilitering vid olika sjukdomar.
– För personer som drabbats av demens och/eller alzheimers är just musik den kulturform som har mest positiva effekter. Musik når djupare än talet och hjärnan söker kopplingar med hjälp av ett musikminne. Det kan öppna upp banor i hjärnan som är och varit stängda och personen får tag på minnen från livet, och till sig själv, berättar Cathrine.
På Bilda har man startat upp ett flertal koncept inom olika kulturområden. Man har bland annat startat upp en dansgrupp för personer med Parkinsons sjukdom.
– Dans har visat sig ha en oslagbar effekt för personer med Parkinson. Det är ett mycket intressant fenomen, att personen som haft svårt att gå, kan dansa obehindrat och att det förbättrar sjukdomsförloppet avsevärt.
En annan kulturaktivitet som Bilda har startat upp är högläsning på äldreboenden. Cathrine Enqvist har utbildat högläsare vid ett flertal tillfällen, och spridit konceptet till hela Bilda Nord.
– Högläsningen ger hälsosamma effekter, dels för att det skapar gemenskap och trivsel och samtal utifrån böckerna, vilket ger stimulans. Men det finns fler bottnar kring vad som sker när man lyfter det friska hos människan, när man får hjälp att iklädas den människa, det liv som man levt. De texter de äldre får ta del av ger en livsviktig helhet för människan. Det hjälper äldre till ett friskare liv och livslust.
"När de äldre inte klarar av att ta sig till kulturaktiviteterna, måste kulturen få komma ut till boendena istället".
För tre år sedan startade Bilda kören "Vi sjunger Hjärna" för personer med Alzheimers och deras anhöriga. Det är personer från tre olika dagliga verksamheter i Skellefteå som deltar och körledaren har gått en utbildning för det här konceptet.
– Kören är väldigt populär. Enligt personalen är det det absolut bästa de gör på Daglig verksamhet och det ger så mycket stimulans.
Bilda erbjuder även sittdans för äldre.
– Att sitta och dansa går utmärkt och det är mycket uppskattat. Med sittdans tränas rörlighet och det är viktigt för alla att röra på sig, inte minst äldre. Diagonala rörelser ger extra bra träning mellan hjärnhalvorna. Vi på Bilda utvecklar mycket för att stärka de äldres hälsa. De äldre har så mycket fint att komma med om de ges möjlighet att ta del av livsviktig kultur, och de äldre är så värda att få ta del av den. Därför är det viktigt att de som jobbar inom äldreomsorgen tar emot den kultur som erbjuds, betonar Cathrine.
För Ejja Häman-Aktell, äldreomsorgschef i Skellefteå kommun, är kultur inom äldrevården en självklarhet.
– Kultur ger ökad livskvalité och energi till att leva. Kultur är viktigt genom hela livet och därför är det viktigt att vi inom äldreomsorgen hjälper till genom att erbjuda kulturaktiviteter till de äldre. Det finns vetenskapliga bevis på att till exempel personer med demens får mycket positiva effekter av exempelvis rörelser och musik, säger Ejja Häman- Aktell.