Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) och Bolidens vd Mikael Staffas förrättade invigningen. Detta gjorde de genom att tillsammans trycka på en knallröd startknapp som satte i gång ett konfettiregn och sedan körde en batterielektrisk trolleytruck in genom grindarna.
– Här går man från ord till handling och Boliden visar verkligen att de är seriösa när det gäller att bidra till den gröna omställningen, säger Romina Pourmokhtari.
Efter invigningen fick hon också åka ner i gruvan tillsammans medarbetare från Boliden.
– Det känns bra att vi i Sverige har den mest miljövänliga och säkra gruvindustrin i världen, konstaterar ministern.
Mikael Staffas berättar att målet är att den här gruvan ska bli helt fossilfri.
– Och vi har nu kommit en bra bit på vägen, säger han.
– När ni nått ända dit kommer jag tillbaka till Kristineberg, lovar Romina Pourmokhtari.
Under invigningen deltog Bolidens bolagsledning, företrädare från leverantörer, politiker, myndigheter och intresseorganisationer. Under dagen genomfördes också världen första orienteringstävlingen i en aktiv underjordsgruva.
Gästerna fick ta del av vad investeringen på cirka 1,25 miljarder kronor innehåller. I den ingår bland annat en fem kilometer lång eltrolleybana. På den transporterar gruvtruckar kopplade till ledningar i gruvans tak malmen från 750 meters djup upp till marknivå.
– På varje truck kan 42 ton krossad malm fraktas, berättar Frida Pettersson som varit Bolidens projektledare för Rävlidensatsningen.
Totalt ska fyra sådana truckar tas i bruk. Två av dem kör nu för fullt. Det helt unika med trolleysystemet är kombinationen med el- och batteridrift. Den elektriska trolleylinjen ger nämligen extra assistans till den batterielektriska gruvtrucken på de mest krävande sträckorna uppför rampen med full last, vilket möjliggör ytterligare räckvidd och batteriregenerering under drift, som i sin tur ökar produktiviteten drastiskt för en gruvverksamhet.
– När det gäller trolleybanan har vi samarbetat med Epiroc och ABB där Epiroc utvecklat trucken och ABB kontaktledningarna. Detta system ersätter dagens dieseldrivna fordon och maskiner, berättar Frida.
Rävliden har därmed inte bara betydligt lägre koldioxidutsläpp jämfört med en gruva som använder konventionell teknik, utan den är också med om att sätta en standard för nya gruvor. Alla maskiner som borriggar, skrotare och lastfordon ska på sikt vara batteridrivna.
Drivandet av Ola-orten som förbinder Kristinebergsgruvan med Rävlidenfyndigheten har varit en tung del i investeringen. Den första salvan för Ola-orten sköts den 1 oktober 2021. Lördagen den 7 december 2024 klockan 21:38 var ett historiskt klockslag i Kristinebergsgruvans historia.
– Då skedde genomslaget i den drygt den fem kilometer långa tunneln, säger Frida som är mycket stolt över att man kunnat arbeta med expansionen och teknikutvecklingen samtidigt som produktionen i Kristinebergsgruvan pågått som vanligt.
Andra tunga delar i investeringen är en krossanläggning på 750-metersnivån och en verkstad på 3 500 kvadratmeter. Härnere finns också två pumpstationer.
Ett stort reningsverk och en stor ventilationsanläggning har byggts ovan jord. Reningsverket är dimensionerat både för Kristinebergs och Rävlidens vattenflöden. Verket kan ta hand om 250 kubikmeter vatten per timme. De två ventilationsschakten har vardera en diameter på 4,5 meter och en luftmängd på 2 000 kubik per sekund trycks ner 740 meter ner under jord.
– Det har varit en lång resa fram till den här invigningen och nu är vi här. Jag är mycket glad stolt över det vi åstadkommit, säger Erik Fjällström, gruvchef i Kristineberg.
Nytt är att man i Rävliden använder skivpallbrytning i stället för igensättningsbrytning som tidigare varit brytningsmetoden i Kristinebergsgruvan. Vid igensättningsbrytning handlar det om salvor på cirka 600 ton så nu kan man öka salvorna till 15 000 ton, vilket gör att produktionstakten i gruvan kan öka avsevärt.
I Kristinebergsgruvan har mängden som får brytas utökas från 850 000 till 1 200 000 ton malm per år. Detta ska tack vare investeringarna i ny teknik kunna göras med samma personalstyrka som idag. Idag arbetar 210 Bolidenanställda och 40–50 entreprenörer i gruvan.
– Gruvdriften betyder mycket för vår kommun, inte minst när det gäller arbetstillfällen, säger Anna Ackemo (M), vice ordförande i kommunstyrelsen i Lycksele.