Kommunen har avskedat och polisanmält två vaktmästare.
Kommunen har avskedat och polisanmält två vaktmästare. Foto: Lars Eriksson

Kommunanställda fick sparken: Fusk med tidrapporter och missbruk av bilar – ”Är polisanmält”

Två kommunanställda vaktmästare i Skellefteå fick gå med omedelbar verkan efter upptäcker om omfattande fusk med tidrapportering och bilar. Händelsen har även polisanmälts.

– Vi har tydliga rutiner för hur vi ska arbeta då vi misstänker oegentligheter. Vi följer dessa, men eftersom det här är ett pågående personalärende kan jag inte säga så mycket, säger Ralf Isaksson, driftschef på kommunens support och lokaler.

Fel i tidrapporter

Historien började uppdagas i höstas då verksamheten uppmärksammades på att det kunde finnas felaktigheter i de två anställdas tidrapportering. Misstanken var initialt att de uppgett att de arbetat – fastän de inte gjort det.

Det var i samband med det, att alltmer flöt upp till ytan, som vi till slut tog beslutet att det var så pass allvarligt att vi måste gå från en varning till ett omedelbart avskedande.

Enligt Ralf Isaksson krävs det indikationer på att något är fel för att arbetsgivaren ska få undersöka vissa saker, exempelvis granska tidrapporter och körjournaler.

– Det är naturligtvis en integritetsfråga där vi alltid måste göra avvägningar. Men när våra första misstankar stämde, fick vi också en orsak att söka djupare, säger han.

”Varning räckte inte”

Efter att bilarnas gps-system undersöktes kunde arbetsgivaren se var de anställda befunnit sig vid olika tidpunkter, vilket gjorde att ännu mer upptäcktes.

– Det var i samband med det, att alltmer flöt upp till ytan, som vi till slut tog beslutet att det var så pass allvarligt att vi måste gå från en varning till ett omedelbart avskedande. Vi har även polisanmält, säger Ralf Isaksson.

Det två före detta anställda arbetade som vaktmästare, så kallade fastighetstekniker. De varslades om avsked i december, samtidigt som polisanmälan gjordes. Några ytterligare personer är inte misstänkta för fusk.

Vad är det ni polisanmält?

– Jag kan inte uttala mig om några detaljer här, eftersom det är en pågående polisutredning. Det blir polismyndighetens sak att avgöra en eventuell brottsrubricering.

Misstänker ni även stöld?

– Det vill jag inte uttala mig om, för att inte föregå polisutredningen.

Ett avsked är en allvarlig konsekvens, hur resonerade ni?

– Ja, det är det. Men om jag uppger att jag arbetar, men faktiskt inte gör det så är det ett värde i det. Det kan röra sig om åtskilliga timmar. Och om man missbrukar sitt arbetsfordon så har det också ett värde.

De anställdas fackförbund Kommunal representerar dem i en pågående förhandling med arbetsgivaren.

– I ett sådant här skede, när det rör individärenden, lämnar vi inga kommentarer, säger Erik Persson, ombudsman.

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut