Vad händer när medieskuggan brett ut sig? ”Försvinner media helt, då finns vi inte längre”, säger Kjell Öjeryd, kommunalråd (V) i Sorsele.
Vad händer när medieskuggan brett ut sig? ”Försvinner media helt, då finns vi inte längre”, säger Kjell Öjeryd, kommunalråd (V) i Sorsele. Foto: Jon Olav

Kommunalråden om medieskuggan: ”Bevakningen har blivit dramatiskt sämre”

Även de minsta kommunerna måste synas och granskas i media. Det säger kommunalråden i Sorsele och Robertsfors. ”Det är dåligt för demokratin när media försvinner”, säger Patrik Nilsson (S), kommunalråd i Robertsfors.

Han har varit kommunalråd i nio år och under den tiden har han upplevt en stor försämring av bevakningen av kommunen. Särskilt de senaste två åren.

– Bevakningen har blivit dramatiskt sämre. De funkade bra i Robertsfors när Tom Juslin från VK rapporterade härifrån. Han var duktig på att åka ut och göra reportage. Det blev en försämring när han gick i pension. Folkbladet och Norran ser vi inte mer än någon enstaka gång per år. Radion och TV är något bättre. Under valrörelsen var det i princip ingenting, säger han.

Lokalredaktionerna försvann: ”De längst bort får betala priset”

Han upplever att det sällan görs reportage, vilket bekräftas av en snabbkoll på nyhetsmediernas sajter. Det mesta handlar om olyckor och bränder.


Robertsfors kommunalråd Patrik Nilsson (S) oroas över utvecklingen när det gäller medial bevakning i kommunen.
Robertsfors kommunalråd Patrik Nilsson (S) oroas över utvecklingen när det gäller medial bevakning i kommunen. Foto: Pressbild Robertsfors kommun

– Det är tråkigt. Varför ska vi ens läsa tidningen om det inte kommer reportage härifrån? Jag tycker ändå att vi är ganska duktiga på att skicka ut pressreleaser när något händer. Det är ett fåtal medier som plockar upp detta. Finns det något intresse för samhällsfrågor kan man väl i alla fall ringa och om inte annat ställa kritiska frågor, säger han.

Folkbladet och Norran ser vi inte mer än någon enstaka gång per år. Radion och TV är något bättre. Under valrörelsen var det i princip ingenting.

Tycker du att ni lyckas komma ut med information till medborgarna ändå?

– Vi har hemsidan och finns på Facebook och vi är ganska bra på att få ut information. Men det är ju vinklad information. Det finns inte den naturligt kritiskt granskande touchen.

Är det inte skönt att slippa granskning?

– Tvärtom, det är oerhört viktigt att någon granskar oss. Det är viktigt för demokratin. Annars är det ju bara mina ord som gäller. Någon måste granska att vi för rätt saker med skattebetalarnas pengar, säger han.

– Jag tycker att journalisterna generellt är duktiga när de väl gör något och det finns stor respekt för varandras roller. Och förtroendet skulle bli ännu bättre om medierna fanns regelbundet på plats. Vi saknar er, tillägger han.

Kjell Öjeryd (V), kommunalråd i Sorsele.
Kjell Öjeryd (V), kommunalråd i Sorsele. Foto: Maria Broberg

Sorsele kommun bevakas fortfarande av media, men det var länge sedan orten hade en lokalreporter på plats. Det märks, menar Kjell Öjeryd (V), kommunalråd i Sorsele.

– Bevakningen var mer heltäckande förr, i dag nappar media framförallt på de negativa sakerna, det är svårare att få ut nyheter som är positiva, eller bara nyheter om sådant som sker på orten, säger han.

För att möta upp trenden där det blivit svårare att nå ut valde kommunen för drygt ett år sedan att anställa en kommunikatör.

– På så sätt kan vi göra fler egna inlägg, sköta sociala medier som exempelvis Facebook och skicka ut pressreleaser, säger han.

Ser du några problem med att informatörer ska fylla ett tomrum efter försvunna reportrar, de är ju inte samma sak?

– Att journalisterna försvinner är definitivt tråkigt, jag förstår varför det sker, då de reportrar som är kvar får allt större områden att bevaka. Men med en journalist på plats var det en mycket bättre bevakning av Sorsele.

Du lyfter att det är färre positiva artiklar, men ser du risker med att ni granskas mindre?

– Absolut, kommuninvånarna behöver få reda på hur saker fungerar. Men många granskningar riskerar också att leda till skada – det blir ensidigt, förenklat och ”folk hängs ut”, fortsätter Kjell Öjeryd.

Även granskningar blir bättre med lokalreporter på orten, tror han.

– En reporter som känner Sorsele har en lokalkännedom som gör att det blir enklare att bortse från det som är spekulationer och rykten, och har förmågan att ge en mycket mer nyanserad än bild är när någon utifrån ska skriva om ett problem, säger han.

Om mediebevakningen på sikt skulle försämras mer – vilka risker ser du då?

– Hårddraget kan man uttryckta det som att – försvinner media helt, då finns vi inte längre. Vi är ju beroende av att både medborgare här och andra vet om att vi finns och vad som sker här.

Kjell Öjeryd exemplifierar med när den rikstäckande tidningen DN skrev om Sorsele i våras. Frågan var bland annat hur liten en kommun egentligen kan bli, och fortfarande överleva.

– Det kastade ljus på våra problem, och öppnade ögonen på en del riksdagspolitiker. Hur ska de ens kunna fundera på våra förutsättningar om dessa inte syns och beskrivs någonstans?

Journalisterna allt färre – och kommunikatörerna blir fler
”Det är inte acceptabelt” – regionen och Skellefteå kommun lovar att se över saken
Direktören om nya medieläget: ”Det finns inga motsättningar”
Forskaren om utvecklingen: ”Det är ett stort demokratiproblem”
Nio personer berättar: De vågade prata med media
Offentliganställda: Undersökning visar – en tredjedel uppmanas att inte tala med media
Tystnaden: Regionens policys och avtal kan bryta mot lagen
Norrans nyhetschef: ”Reportrarna märker en rädsla, att många inte vågar prata med journalister”
  1. Meddelarskyddet är en hygienfråga

  2. Personalchefen vill rusta cheferna bättre

  3. Möten efter initiativ på Facebook för kommunanställda

  4. Skapade Facebookgrupp för att dela erfarenheter

  5. Tystnaden som är talande

  6. Politiker vill ha fler åtgärder mot tystnadskultur

  7. Insändare: Tystnaden – dags att granska de privata välfärdsföretagen

  8. Upp till bevis för arbetsgivarna

  9. Insändare: Tystnaden – ”Ingen som vill ha kvar sitt jobb vågar yppa något kritiskt”

  10. #Tystnaden har skapat debatt på arbetsplatserna: ”Den här granskningen gör oss bättre”

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut
Aktuell artikel (1 av 1)
Kommunalråden om medieskuggan: ”Bevakningen har blivit dramatiskt sämre”