JO-anmäler Skellefteå kommun - barn blev inte hemskjutsade efter skolan

Vid denna hållplats har elever blivit stående utan hemskjuts, men även vid Tuböleskolan där de yngre barnen går.
Vid denna hållplats har elever blivit stående utan hemskjuts, men även vid Tuböleskolan där de yngre barnen går. Foto: Yvonne Rönngren
Skellefteå kommuns strul med skolbussar har nu blivit JO-anmält. Det handlar om en händelse för en elev vid Sörböleskolan.

Bakom anmälan står Therese Lindberg från Bodan. Hon har två barn i Tuböleskolan samt en 14-åring som går högstadiet på Sörböleskolan.

– Det är lovat att Bodan, Långviken och några fler byar får en beställningsbuss som går in i byarna, säger hon.

Problem med hemresan

Men ända sedan skolan började i augusti och hela september har det varit problem.

– Morgontrafiken fungerar, men när det gäller hemresan vet man aldrig om barnen kommer sig hem.

Hon nämner flera tillfällen när bussen aldrig kommit och hämtat upp barnen, och även missar när den yngsta som går i ettan ska åka taxi.

– Vi har fått lov att hämta många gånger i stan, vi eller någon annan förälder.

Anmäler en händelse

Till sist fick Therese Lindberg nog och JO-anmälde en händelse. Då hade 14-åringen stått som vanligt vid E4 utanför Sörböleskolan men skolbussen som skulle gå 16.24 kom aldrig.

– Dottern ringde mig och jag ringde i min tur kommunens kundtjänst och förklarade att de hade en elev stående vid E4 som inte kommer sig hem. Svaret jag fick var ”vi kan inte hjälpa er”.

– Hon hade för säkerhets skull stått och väntat ända sedan 16.00 och jag kunde hämta henne klockan 18.00. Hade jag jobbat kväll hade hon fått vänta till 22.30, säger Therese.

Eftersom kommuner har skyldighet att ordna skolskjuts har hon nu gjort en anmälan. Just detta fallet fick då vara exempel.

– Jag anser att de inte har rätt att neka ett barn hjälp hem om den beställda skolbussen inte kommer, säger hon.

Bättre efter anmälan

Anmälan gjordes 1 oktober och Therese säger att det direkt började fungera bättre. Senaste veckan har för deras del fungerat klanderfritt, även om hon hört att visst strul kvarstår för andra familjer.

– Vi hoppas att det ska fortsätta så, men det är dåligt av kommunen att strulet kunde fortgå så länge. Jag har haft massor av kontakter med grundskolans skolskjutshandläggare, Skelleftebuss, taxi, rektorerna och ändå har det varit så svårt att åtgärda problemen.

– Det är trist att det ska behöva bli oktober innan det blev en förbättring, säger Therese Lindberg.

Så säger Skelleftebuss

”Det har varit en hel del strul med skolbussarna”, medger Kristoffer Hedenström på Skellefteå Buss.

Han säger att det handlat om sena och ändrade beslut som bussbolaget inte kan rå över.

– Men förvirringen har också funnits för vår del. Där spelar det nya trafikledningssystemet in. Det byttes ut i höstas och det var givetvis dålig timing att det skulle göras just vid trafikomläggningen. Men beslutet var taget för länge sedan.

– Det nya systemet blir bra, men det har en brist som det tog ett tag att inse, och det var att morgondagens körningar kunde få samma datum som dagens, och då blandade förarna ihop vilka turer de skulle köra, säger Kristoffer Hedenström som är trafikchef och nu även tillförordnad VD.

När det gäller turen till Tjärn, Bodan och Långviken säger han att det även har hänt att bussförare kommit till hållplatsen och inte hittat några barn.

– En gång visade det sig att två som skulle åka med hade varit och klättrat i ett träd. Vi har pratat med skolan om att de kanske borde ha en vuxen med vid busshållplatsen och se till så att alla kommer med. Barn kan ju vara blyga och kanske inte vågar fråga en okänd chaufför vart bussen går.

Skolbussar är inte skyltade med vilken by de åker till, och därför kan det bli problem när det finns flera skolbussar att välja på. Då måste såväl chaufför som elever vara aktiva så att allt blir rätt.

Så säger skolkontoret

På skolkontoret säger stabschef Monika Johansson att det är beklagligt att just Bodan och Långviken drabbades så mycket och länge.

– Vi har haft flera samtal och möten med Skellefteå Buss. En åtgärd som gjorts är att vi sätter in en extra buss två dagar i veckan. Det är också ordnat så att samma chaufför alltid ska köra turen.

– Innan vi svarar på JO-anmälan ska vi ha kontakt med alla som varit inblandade, säger Monika Johansson.

  1. Namninsamlingen för bussarna - nu har den lämnats till kommunen

  2. Hon har demonstrerat varje fredag - Waine berättar om reaktionerna

  3. Det dröjer till 15-minuterstrafiken kan införas

  4. Busstrafiken: Här är ändringarna som införs på måndag

  5. Yvonne Rönngren minns 2019: Före och efter bussomläggningen

  6. Är inte nöjd med ändringar i busslinjer – fortsätter demonstrera

  7. Centerpartiet och kristdemokraterna är kritiska till bussbeslutet

  8. Bussomläggningen: Här är de nya ändringar som görs

  9. Bussomläggningen: Nya beslut tagna av kommunstyrelsen

  10. Bussutredningen: Politiker ville ha justeringar – vissa ändringar kan skjutas till augusti

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut
Aktuell artikel (1 av 1)
JO-anmäler Skellefteå kommun - barn blev inte hemskjutsade efter skolan