Enskilda avlopp: Så dyrt kan det bli att bygga om

Nyanläggning som gjordes av två hushåll tillsammans. Bilden visar infiltrationen där vattnet ska rinna genom en sandbädd. Rören är för luftning och ska sticka upp ovanför marken.
Nyanläggning som gjordes av två hushåll tillsammans. Bilden visar infiltrationen där vattnet ska rinna genom en sandbädd. Rören är för luftning och ska sticka upp ovanför marken. Foto: Illustration: Skellefteå kommun
Det kostar minst 50 000 kronor att bygga om sin avloppsanläggning. Kritik finns därför mot krav som ställs mot fastighetsägare.

Fyra personer på Skellefteå kommuns miljöavdelning jobbar med enskilda avlopp vid sidan av annat. En geoekolog inventerar på sommarhalvåret, medan tre miljöinspektörer handlägger ärendena och fattar beslut.

Två av dem är Helen Lindström och Ingela Caswell.

– Visst finns det folk som protesterar till oss, men det är ändå inte så vanligt, säger de.

"Sätt av pengar"

– Vi förstår att man blir besviken om man måste bygga om. En ny avloppsanläggning kan kosta mellan 50 000 och 100 000 kronor och man har två år på sig. Så det är klart att det blir hårt rent ekonomiskt.

Den som har kommunalt avlopp betalar löpande på sin räkning, medan den som bor på landsbygd alltså får sådana här smällar med längre mellanrum.

– En smart lösning är att sätta av pengar hela tiden. Tänk att ni måste åtgärda ert avlopp vart 15:e till vart 20:e år. Ännu något att tänka på är att sköta anläggningen. Titta till den då och då så den fungerar, säger Ingela Caswell.

"Det finns fastighetsägare som inte alls tänkt på hur avloppen fungerar. De tänker att så länge det går att spola så fungerar det”

Helen Lindström

Men alla är inte motståndare. Helen och Ingela säger att de också får frivilliga ansökningar från byar som inte är inventerade.

– I år har vi beviljat 170 tillstånd och mer än hälften har varit från folk som inte är tvingade. Det kan vara från den som värnar om sin närmiljö och/eller att man vill investera i sin fastighet. Kanske tänker man sälja. Kravet om godkänt avlopp finns också vid alla nybyggen.

– Fördelen när man har ett tillstånd är att det ger juridisk trygghet. Sitter du med en anläggning som saknar tillstånd kan du när som helst drabbas av ålägganden.

Två vanliga typer av avloppsanläggningar visas på samma skiss. Vid markbädd rinner vattnet genom en sandbädd och det renade vattnet leds i ett rör till ett dike. Infiltration fungerar på samma vis, men vattnet sprids ut i marken efter sandbädden.
Två vanliga typer av avloppsanläggningar visas på samma skiss. Vid markbädd rinner vattnet genom en sandbädd och det renade vattnet leds i ett rör till ett dike. Infiltration fungerar på samma vis, men vattnet sprids ut i marken efter sandbädden. Foto: Naturvårdsverket

För att få bygga en avloppsanläggning krävs alltså tillstånd, och haken är att även de kostar.

Villaägarnas riksförbund kritiserade nyligen svenska kommuner för att kostnaderna är så olika. De hade då listat timpriserna som kommunerna tar.

I Norrans område fick alla kommuner ”grönt ljus”, det vill säga att de ligger nära riksgenomsnittet förutom Arjeplog som fick sämre betyg. Rikssnittet är 981 kronor/timme. Skellefteå tar 980 kronor/timme.

Tar för fyra timmar

– Man ska också beakta hur många timmar en åtgärd får ta. Kommunerna har inte löpande räkning utan man bestämmer en tidsåtgång, så att kostnaden blir förutsägbar. Här i Skellefteå tar vi fyra timmar, det vill säga att avgiften för ett ordinärt avlopp blir 3 920 kronor. Det är bland de lägsta i Västerbotten, även om Robertsfors ligger strax under med 3 660 kronor. Umeå tar 6 811 och är bland de dyraste, säger Helen Lindström.

– I snitt brukar ett ärende ta sex timmar, så kanske borde vi ta mer. Avgifterna ska nämligen täcka våra kostnader. Men det är upp till politikerna.

Ännu en kostnad man betalar för sitt enskilda avlopp är det årliga besöket av kommunens slambil, då det avskilda bajset sugs upp och transporteras bort. Det kostar cirka 1 000 kronor.

Tre fjärdedelar av avloppen underkänns i Skellefteå kommun "Har varit förbjudet i 50 år"
Kritisk bybo: Anser att avloppsbytena är onödigt
Helen Lindström (t v) och Ingela Caswell är miljöinspektörer på Skellefteå kommun.
Helen Lindström (t v) och Ingela Caswell är miljöinspektörer på Skellefteå kommun. Foto: Yvonne Rönngren
  1. Ska minska utsläppen med 85 procent

  2. Miljö: Så är reglerna för jordbrukets gödsel

  3. Skebo klimatsatsar: Motorvärmaruttag kan göras om – för att passa elbilar

  4. Skänkta kläder säljs och pengarna blir bistånd

  5. Kupan och Pingstkyrkan: Miljömedvetna ungdomar en ny kundgrupp

  6. Miljö: Nytillverkning av textilier måste minskas

  7. Tre fjärdedelar av avloppen underkänns i Skellefteå kommun "Har varit förbjudet i 50 år"

  8. Enskilda avlopp: Så dyrt kan det bli att bygga om

  9. Kritisk bybo: Anser att avloppsbytena är onödigt

  10. Enkla och roliga tips: Jenny tipsar om hur du får en klimatsmart jul

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut
Aktuell artikel (1 av 1)
Enskilda avlopp: Så dyrt kan det bli att bygga om