Klubbat: Foto- och filmförbud på Skellefteås badhus

Till hösten införs ett foto- och filmförbud på badhusen i Skellefteå kommun. Det beslutade fritidsnämnden på onsdagen. ”Alla ska kunna känna sig bekväma i våra omklädningsrum och simhallar”, säger Daniel Ådin, ordförande i fritidsnämnden, i ett pressmeddelande.

Hanteringen av mobiler och surfplattor lyftes i fritidsnämnden redan i november 2015 sedan Umeå kommun tagit ett beslut om mobil- och surfplatteförbud.

Idag klubbade man alltså ett liknande beslut i Skellefteå. Enligt Leif Gustafsson, förvaltningschef vid Kultur- och fritidskontoret, är det medarbetare som lyft frågan. Förbudet i Skellefteå kommer att gälla från och med augusti i år. De utrymmen som omfattas är duschar, omklädningsrum och simhallar.

– Alla ska kunna bada och byta om utan risk för att hamna på film eller bild utan samtycke, säger Daniel Ådin (S), ordförande i fritidsnämnden.

Läs också: Hallchefen utesluter inte ett mobilförbud på Eddahallen

Badpersonalen har också känt en oro för säkerheten efter rapporter om incidenter från badhus runt om i Sverige. Medarbetare har även rapporterat om att fotograferande och bristande uppmärksamhet snarare ökat än minskat de senaste åren.

”Även kortare statusuppdateringar eller sms gör att uppmärksamheten förloras och ett barn kan råka illa ut”, konstaterar fritidsnämnden som även inför en rekommendation om att minska användandet av mobil och surfplatta i badhusen för att istället rikta uppmärksamheten till badande barn och familjemedlemmar.

Vad händer om någon bryter mot förbudet?

– Då kan vi avvisa de personerna, säger Daniel Ådin.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut