Sedan 1850 har familjen Vikström, som kom flyttandes hit från Vebomark, drivit lantbruket i Kåsböle.
– Jag är nu den femte generationen, berättar Per Wikström.
Han är huvudägare men pappa Bernt har fortfarande ett finger med i spelet.
På Kåsbölegården har man ett 80-tal mjölkkor och 160 ungdjur. De brukar cirka 250 hektar åkermark i de fyra byarna Kåsböle, Nedre Bäck, Övre Bäck och Önnesmark.
– I vår familj är vi mycket teknikintresserade och 2001 var vi först i norra Västerbotten med att sätta in en mjölkningsrobot, berättar Bernt, som både varit aktiv inom styrelsen för LRF Västerbotten och nu senast som ordförande för Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten.
– Jag tog vid 2003 som ordförande efter landshövding Lorentz Andersson och nu vid senaste årsmötet lämnade jag över klubban till Norrbottens nye landshövding Björn O. Nilsson, säger Bernt.
På ladugårdens tak har de låtit sätta upp 206 solceller, vilket är maximalt vad huvudsäkringen på 80 ampere tillåter.
– Anläggningen får en total effekt på 57.2 kilowatt och systemet beräknas totalt producera cirka 50 000 kilowattimmar per år berättar Per.
Han räknar med att de kommer att ha tjänat igen den här investeringen på 6-8 år.
– Livslängden på anläggningen beräknas till 30-35 år så det borde bli en god affär, samtidigt som vi gör en insats för klimatet. Dessutom har vi sökt statligt stöd för investeringar så om det vill sig väl får vi bidrag med 40 procent av kostnaden och då blir det ännu bättre ekonomi, säger Bernt.
I april avsatte Regeringen 300 miljoner kronor i vårändringsbudgeten. Det möjliggör att investeringsstödet till solceller kan lämnas till betydligt fler projekt än tidigare.
Den el som produceras från solcellerna och som Kåsbölegården själva inte förbrukar går sedan tillbaka ut på elnätet, vilket de får betalt för.
Anläggningen har de köpt från Skellefteå Kraft som nu gör en stor satsning på solenergi. De anlitar i sin tur företaget Svea Solar som håller på att etablera sig i Skellefteå
Peter Falkman, affärsenhetschef vid Skellefteå Kraft, konstaterar att lantbruk ofta har stora takytor som är väl lämpade för installation av solceller. Det blir helt enkelt en lägre kostnad per installerad watt.
– Vi har många lantbrukare som är intresserade av den här lösningen och Kåsbölegården blev först med att genomföra en installation. Detta är den största anläggningen som vi hittills sålt och monterat, berättar Peter.