Kanelbullar på ett fat. Arkivbild.
Kanelbullar på ett fat. Arkivbild. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Kanelsäsongen är här – men lagom är bäst

Kanelbullar, amerikanska "pumpkin spice", glögg och pepparkakor. Nu när hösten gör intåg flyttas de mustiga kryddorna längre fram i kryddhyllorna och sätter smak i många hushåll – och en av de kryddor som verkligen inleder sin högsäsong den här veckan är kanelen.

Att kanelen är omtyckt som smaksättare kräver ingen större diskussion när man tittar på siffrorna från Sveriges bagare och konditorer. Bara till kanelbullens dag i dag den 4 oktober beräknas 7 000 kilo kanel gå åt – i Sverige. Men den kulturellt djuprotade kryddan är inte bara god utan kan vara både nyttig och giftig på samma gång.

Skada levern

Kanel innehåller ämnet kumarin, som vid stora intag över längre tid kan ge skador på levern. Men Livsmedelsverket bedömer det som säkert att som vuxen inta en och en halv tesked per dag. För ett fyraårigt barn gäller en tredjedels tesked. Men att vid något enstaka tillfälle äta mer ska inte vara skadligt.

Bedömningarna gäller den vanligaste sorten kanel, kassiakanel. Vill man vara helt på den säkra sidan, kan man använda sig av en annan kanelsort, Ceylon-kanel, som har betydligt lägre halter av kumarin och inte innebär någon risk. Men det finns regler för hur mycket kumarin det får finnas i bullar som säljs och det är mycket osannolikt att man under kanelbullens dag skulle få i sig för mycket.

Dietisen Anna Ottosson tycker inte att det finns något att oroa sig för vad det gäller kanelen i kanelbullar.
Dietisen Anna Ottosson tycker inte att det finns något att oroa sig för vad det gäller kanelen i kanelbullar. Foto: Carl Thorborg / annaottosson.se.

-Det finns ingen anledning att vara rädd om man äter en kanelbulle, det är i stora doser som kumarin blir toxiskt, säger dietisten och författaren Anna Ottosson.

Sett till hela bakverket finns det i så fall andra saker, så som smör, mjöl och socker, som man kan noja sig för ur hälsosynpunkt.

-Jag hade kanske inte rekommenderat att äta en kanelbulle varje dag, men att då och då äta en bulle är inte farligt. Det som påverkar oss mest är de valen vi gör varje dag. Att fika ibland kan ju exempelvis ge livsglädje och det värdet ska man inte underskatta, säger Ottosson.

Även hälsosam

Kanel är inte bara en smaksättare man kan dosera med måtta, utan det finns argument för att kryddan är hälsosam. Ett är det höga innehållet av antioxidanter.

-Kanel är riktigt spännande på grund av sina antioxidanter. Antioxidanter är väldigt positivt för vår kropp i och med att de bygger upp och stärker vårt skydd mot fria radikaler, som finns naturligt men som ökar vid exempelvis stress och kan skada våra celler, säger dietisten.

TT: Kan man då säga att en kanelbulle är nyttig?

-För att få i mig antioxidanter hade jag satsat på att sätta färg på min tallrik med massor av olika saker, men det är fantastiskt bra att ha kanel på exempelvis gröten. Dock hade jag inte ätit bullen för antioxidanternas skull, utan för att det är gott, säger Anna Ottosson.

Inte bara pynt

Kanel har även i viss forskning gett positiva resultat på blodsocker- och blodfettnivåer. Kryddan är heller inte den enda som kan gynna oss hälsomässigt enligt dietisten.

-Jag tycker att det är intressant att kryddor inte bara är pynt eller smak, utan också kan tillföra bra komponenter. Andra kryddor som har en positiv verkan på kroppen är kardemumma, kryddnejlika, svartpeppar och gurkmeja, säger hon.

Enligt Statistiska centralbyrån importerades 239 934 ton kryddor, kaffe, kakao och liknande varor till Sverige 2018. Kanelen odlas främst i Asien och närliggande länder i och med att träden trivs bäst i tropiska klimat.

Hilda Djupenström/TT

"Cinnamon challenge"

2013 blev kanelen ett internetfenomen.

Då spreds på sociala medier en utmaning om att inta en matsked kanel utan vatten på 60 sekunder.

Att inta en så stor dos en gång är inte giftigt i sig, men det rapporterades andningssvårigheter, risk för kvävning och att flera som testat dragit in kanel i lungorna.

Vid en sökning på "cinnamon challenge" på Google får man 794 000 träffar på videor.

Kanel i historien

Kanel är faktiskt en av de äldsta kända kryddorna. Äkta kanel finns dokumenterad i recept från 1500 före Kristus, men kan ha använts i Kina och Egypten innan det. Romarna använde kanel i parfym och rökelse och under medeltiden användes kryddan främst som läkemedel mot bland annat hosta. I Norden är kanelen känd sedan 1300-talet.

Kanelen vi använder som krydda kommer från torkad och ofta mald innerbark från kanelträd. Det förekommer över 200 olika sorter av kanel.

Källa: Nationalencyklopedin

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut