Kågeskolan har i dag ett mottagningskök, men redan i november i år börjar köket att tillaga vissa maträtter själva, enligt måltidschefen.
– När vi lade ner Jörnsköket hade vi inte förutsättningar att göra om alla skolkök till tillagningskök. På Kågeskolan börjar vi med att laga vissa maträtter från grunden, medan andra kommer att tas från Anderstorp, säger Peter Lundmark.
I dag finns ett trettiotal skolkök i Skellefteå kommun. Endast en handfull har fortfarande mottagningskök.
Det genomförs fler förändringar i skolköken, där en handlar om att införa ett 13-veckors rullande schema för matsedeln, där det blandas nya och gamla maträtter.
– Vi testar olika maträtter på skolorna, bland annat nya vegetariska alternativ. Jag känner till att det finns kritik mot vegetarisk mat och vi tar till oss synpunkter, men om vi inte kan testa så kommer vi inte heller framåt.
Är det hållbart ur ett klimat- och miljöperspektiv om vissa vegetariska råvaror kräver långa transporter?
– Det finns fler aspekter som vi ska ta hänsyn till där även priset ingår. Sedan är vegetariskt bättre än rött kött ur miljösynpunkt, säger Peter Lundmark.
Ska Kågeskolan leverera mat till andra verksamheter på orten?
– Vi satsar i första hand på Kågeskolan.
Blir det fler arbetstillfällen i Kåge i och med förändringen i skolköket?
– Det beror i första hand på elevunderlaget, säger Peter Lundmark.