Hon säger att det stod klart att husen skulle rivas redan 2017.
– Det är alltså såhär med information. Jag tycker att vi har varit tydliga, det har alltid kommunicerats ut att det ska rivas.
Hon betonar att Skebo är skyldig att meddela boende med rivningskontrakt tre månader innan utflyttning, vilket bolaget har gjort med flera månaders marginal. Skebo har även hållit personliga möten med de boende där de informerats om att byggnaden skulle rivas under 2020.
– Det är extra mycket rutiner kring rivningskontrakt. Vi har varit tydliga på visningar och vid kontraktsskrivningen, och vi har gett dem möjlighet att samla poäng i bostadskön under tiden. Det är alltid svårt, det där med det mänskliga mötet, att veta att allt går fram och förstås på rätt sätt.
Varför hjälper inte Skebo dem att hitta nytt boende?
– De får söka enligt den normala gången. De står i vår bostadskö och får samma service som andra. Vi kan inte ge dem förtur framför någon annan. Det finns fler som är i akut behov av bostäder, så det blir inte schysst mot andra. Samma regler gäller för alla, säger Anna Ersson.
Personligt ansvar
Linda Larsson, chef för invid och familjeomsorg (IFO) vid Skellefteå kommun, håller med Skebo om att det ligger på individen att hitta en ny bostad. Att få någon sorts förtur i bostadskön är sällsynt och kräver att ansökande uppfyller vissa kriterier, som att man är våldsutsatt eller lider av psykisk ohälsa.
– Som jag förstår det är det här en planerad förändring. Då är det viktigt att man tar sitt eget ansvar att planera för den förändringen. Att använda de kontakter man har, leta privata lägenheter eller hitta andra sätt, säger hon.
”Inget val”
Det går inte heller att önska en viss ort, som Kåge, även om man har ett heltidsjobb och barn som har stadgat sig där.
– Det valet har man inte, utan man måste ta den bostad som man kan ta.
Vad händer om familjerna inte har hittat en bostad innan nyår?
– Då ska de ta kontakt med oss så fort som möjligt, om de ser att det blir ett bekymmer. Men då kanske man måste finna sig i att hamna i ytterområden. Det är så bostadsmarknaden ser ut. Sen kan de ju alltid jobba för att flytta tillbaka senare om de trivs i Kåge.
En mamma vi pratat med säger att hon ringde kommunen förra veckan, men att ni svarade att det inte fanns hjälp att få?
– Det generella svaret är att man själv måste gå in på Skebo och försöka lösa det här. Om det inte fungerar går det bra att ta kontakt med oss igen, säger Linda Larsson, som också hänvisar till Solkrafts integrationsprojekt BISA (boende, integration, stödja, aktivera) för stöd och rådgivning, säger Linda Larsson.