Rätten att fiska med fällor längs Östersjökusten ägs i de allra flesta fall av kustbyarna.
Byarna arrenderar ut rätten att fiska på just deras vatten till yrkesfiskare och husbehovsfiskare och nu har Kåge byamän bestämt sig för att under de kommande tio åren skänka fiskerätten med fasta redskap på Kåges kustvatten till Kågeälvens nedre fiskevårdsområde.
– Fiskevårdsområdet kommer naturligtvis inte fiska utan syftet är att laxarna ska ha fri lejd upp och få leka i älven, säger Thomas Johansson, verksamhetschef för Stiftelsen för Östersjölaxen, och tillägger att beslutet inte drabbar sportfisket och det fria handredskapsfisket.
Kågeälven är en av Sveriges kvarvarande 16 älvar med en vild självreproducerande laxstam.
De senaste åren har Stiftelsen för Östersjölaxen tillsammans med fiskevårdsområdet, kommunen och Länsstyrelsen satsat nio miljoner kronor på älven.
På så sätt har man lyckats återetablera en vildlaxstam som varit utslagen i mer än 100 år och det arbetet vill nu Kåge byamän vara med och uppmuntra.
– Jag har jobbat sedan 2007 med att arrendera ut fiskerätter, att Kåge byamän väljer att göra detta är verkligen helt unikt. Kåge byamän är intresserade av vad vi har gjort för att få tillbaka laxen och de vill vara med och hjälpa till. Min önskan är fler kustbyar väljer att göra likadant, säger Thomas Johansson.
Stiftelsen för Östersjölaxen har funnits i fyra år och har till uppgift att på olika sätt förbättra situationen för Östersjölaxen och öringen.
– Skellefteå kommun är faktiskt Stiftelsens säte. Det finns 16 vildlaxälvar i Sverige och tre av dem – Åbyälven, Byskeälven och Kågeälven – finns i Skellefteå kommun så det är laxdistriktet nummer ett i Sverige, säger Thomas Johansson.