Wikileaks-grundaren Julian Assange begärs häktad i sin utevaro av vice överåklagare Eva-Marie Persson. Arkivbild.
Wikileaks-grundaren Julian Assange begärs häktad i sin utevaro av vice överåklagare Eva-Marie Persson. Arkivbild. Foto: Matt Dunham/AP/TT

Assange begärs häktad vid svensk domstol

Han sitter bakom lås och bom i ett brittiskt högsäkerhetsfängelse, men nu inleds processen för att få Wikileaks-grundaren Julian Assange till Sverige. Här kan han på nytt ställas inför domstol, misstänkt för en våldtäkt begången 2010.

Vice överåklagare Eva-Marie Persson leder den återupptagna förundersökningen och hon har nu begärt Julian Assange häktad, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

"Jag begär att tingsrätten ska häkta Assange i sin utevaro på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt av graden mindre grovt brott. Om tingsrätten beslutar att häkta honom kommer jag att gå vidare med att utfärda en europeisk arresteringsorder i vilken han begärs utlämnad till Sverige", skriver hon.

Dömd till fängelse

I Storbritannien dömdes Assange till fängelse i 50 veckor efter att ha brutit mot borgensbestämmelser som han ålades i samband med att våldtäkten i Sverige utreddes. Assange tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London där han beviljades politisk asyl.

För två år sedan lades förundersökningen ner eftersom den dåvarande förundersökningsledaren, överåklagare Marianne Ny, kommit till slutsatsen att det inte längre gick att driva undersökningen framåt.

Beslutet möttes av stark kritik och det är på begäran av den utsatta kvinnans juridiska ombud, advokaten Elisabeth Massi Fritz, som Åklagarmyndigheten på nytt driver ärendet.

Omvänt har den svenska rättsprocessen mot Assange kritiserats av Wikileak-grundarens anhängare. De påstår att anklagelserna mot honom är en del av ett politiskt spel och fruktar att Assange skulle kunna utlämnas från Sverige till USA, där han misstänks för grova brott i samband med avslöjanden om USA:s agerande i kriget mot terrorism.

Kan utlämnas till USA

En process pågår i Storbritannien och Assange kan komma att utlämnas till USA.

"Vid en konkurrenssituation mellan en svensk europeisk arresteringsorder och en amerikansk utlämningsbegäran, är det brittiska myndigheter som beslutar om prioriteringsordningen. Utgången av den processen går inte att förutse", skriver Eva-Marie Persson i pressmeddelandet.

Åklagarmyndigheten har enligt Persson fått indikationer på att Assange kommer att släppas ur det brittiska fängelset efter att ha avtjänat 25 veckor av sitt straff. Om han då flyttas till Sverige kan han åtalas för den misstänkta våldtäkten. Men Eva-Marie Persson har ingen tid att spilla. Brottet preskriberas i augusti nästa år.

Carl Cato/TT

Vice överåklagare Eva-Marie Persson. Arkivbild.
Vice överåklagare Eva-Marie Persson. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

De svenska brottsmisstankarna

Vid ett Sverigebesök i augusti 2010 blev Julian Assange misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor. Han häktades i november 2010 i sin frånvaro.

Efter diverse rättsliga turer tog Assange sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades asyl.

Svenska åklagare hade i flera år ambitionen att Assange skulle höras i Sverige.

I mars 2015 meddelade överåklagare Marianne Ny att hon ville förhöra honom i London. Detta sedan hon kritiserats av Svea hovrätt hösten 2014 för att inte leva upp till skyldigheten att driva förundersökningen framåt.

Först i november 2016 kom förhören till stånd, ledda av ecuadorianska åklagare.

De misstänkta brotten mot en av kvinnorna – olaga tvång och två fall av sexuellt ofredande – preskriberades i augusti 2015.

Den fjärde brottsrubriceringen, misstänkt våldtäkt, preskriberas i augusti 2020.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut